Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 13:49 |

Tužiteljstvo BiH ohrabreno Brammertzovim ocjenama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz, obraćajući se povodom izvještaja u Vijeću sigurnosti UN-a,  istakao je objektivne ocjene rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u predmetima ratnih zločina, na temelju stručnih i profesionalnih standarda i kriterija.

U okviru obraćanja glavnog tužitelja Brammertza, sadržane su ocjene o radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije. 

Brammertz je, između ostalog, naveo kako je negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca rasprostranjeno i u bivšoj Jugoslaviji.

- Nažalost, to negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regiona. Već sam izvještavao o političkom uplitanju u ostvarenje pravde za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Prošle sedmice bili smo svjedoci alarmantnog primjera takvog uplitanja u Bosni i Hercegovini - naveo je.

Dodao je kako je Tužilaštvo (Haško tužilaštvo) uvijek i u potpunosti podržavalo rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i njegovu sadašnju glavnu tužiteljicu.

- Naše je potvrđeno mišljenje da ona i njen tim obavljaju svoj posao profesionalno i etički, a vjerujemo da će nastaviti procesuirati sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili službeni položaj. Uprkos ovom istaknutom primjeru, širom regiona negiranje zločina, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i politizacija obeshrabrujuće djeluju na tužioce i sudije i podrivaju vladavinu prava - istakao je Brammertz.

Također, glavni tužitelj Brammertz u svom Izvještaju je naveo kako žrtve na svim stranama zaslužuju da njihove patnje budu uvažene i priznate.

- Društvene zajednice bi trebale jednoglasno osuditi one koji su odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid - potcrtao je Brammertz.

Istovremeno, iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine saopćeno je kako to tužiteljstvo ostvaruje dugogodišnju dobru i kontinuiranu suradnju s Tužiteljstvom pri MRMKS, "te su u radu u potpunosti usvojeni najviši međunarodni standardi u procesuiranju predmeta međunarodnog humanitarnog prava".

Tužiteljstvo BiH je opredijeljeno da se suradnja nastavi i u budućnosti naročito u segmentu strateške potpore, razmjene stečenog znanja i unaprijeđenja regionalne suradnje. Tužitelji, stručno osoblje i uposlenici iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH nastaviti će raditi profesionalno i po utvrđenim standardima, te su ohrabreni iznesenim stavovima potpore glavnog tužitelja Brammertza - navodi se u saopćenju iz Državnog tužiteljstva. 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dosada je optužilo blizu 900 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a na temelju optužnica donesene su pravomoćne presude od više od 3.100 godina zatvora. 

U ostvarenju ovih rezultata, značajno je doprinijela kontinuirana zajedničke suradnja i dobra i otvorena komunikacija između Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva pri MRMKS, navode iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem MMKS Brammertzom

Brammertz: Nulta toleracija prema negiranju genocida

Brammertz: Tolerisanjem negiranja genocida ponovo ćemo iznevjeriti žrtve Srebrenice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom