Kultura     | 08.06.2020. 17:17 |

Institucije kulture u Brčkom nakon duže pauze obnavljaju rad

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 8. juna (FENA) - Ublažavanje mjera prevencije širenja virusa COVID 19 već se odražava na svakodnevni život u Brčkom. Udruženja građana i institicije kulture nakon pauze od nekoliko mjeseci obnavljaju svoje aktivnosti.

Kustosica Umjetničke galerije u Brčkom Sonja Đurović izjavila je za Fenu da je Galerija u proteklom periodu bila zatvorena za posjetioce. Nakon tromjesečne pauze Brčaci će u srijedu, 10. marta biti u prilici prisustvovati otvaranju izložbe slika Željana Pavića, akademskog slikara iz Rijeke, koja nosi naziv "Ispod površine".

Predsjednik HKD "Napredak" podružnica Brčko Distrikt fra Mirko Josić kaže da su aktivnosti Napretka u proteklom periodu bile svedene na minimum, ali već 17. juna u zgradi HKD "Napredak" bit će organizirano književno veče posvećeno pjesniku Antunu Branku Šimiću.

Predsjednik SKD "Prosvjeta" u Brčkom Dragan Tomić istaknuo je da "Prosvjeta" svoje aktivnosti i dalje organizira strogo poštujući naredbe Kriznog štaba pa tradicionalna manifestacija "Vidovdanski dani kulture" ove godine neće biti organizirana, a samim tim ni popularna smotra folklora koja je realizirana u okviru nje.

 - Prosvjetini folklorni veterani će u toku ljeta vjerovatno imati neka gostovanja pa će uskoro početi sa probama, dok će rad sa mlađim polaznicima još sačekati. Sve vrijeme pandemije radila je "Prosvjetina" biblioteka i zanimljivo je da je i u tom vremenu značajan broj čitalaca posuđivao knjige - kazao je Tomić.

Rad "Preporodovih" sekcija je u protekla tri mjeseca bio je u potpunosti obustavljen, a u skladu sa mjerama Kriznog štaba nisu organizirani  bilo kakvi  kulturni  događaji koji podrazumijevaju okupljanje publike. Izuzetak je bio komemorativni skup povodom smrti književnika Bekima Sejranovića koji je organizirala BZK "Preporod" Brčko u saradnji sa BZK "Preporod" u Bosni i Hercegovini.

- Međutim, u cilju barem djelimičnog održavanja kontinuiteta naših aktivnosti, u proteklom periodu smo organizirali online nastavu u okviru Škole stranih jezika. Također, u proteklom je periodu neprekidno radila i "Preporodova" biblioteka. Ovih dana sa radom je počeo Mješoviti hor, probe sa polaznicima već realiziraju i voditeljice Škole violine i klavira, a što se tiče sekcija koje okupljaju veći broj polaznika, kao što je folklor, njhove probe će ipak sačekati početak nove školske godine - izjavila je za Fenu sekretar BZK "Preporod" Brčko Distrikt BiH Adisa Osmić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom