Regija     | 08.06.2020. 13:11 |

Napis na spomeniku u Budimpešti o Rijeci krivo preveden - veleposlanstvo

FENA Agencije

ZAGREB, 8. lipnja (FENA) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske reagiralo je na "neprimjereni napis" u Budimpešti kojim se svojata hrvatski teritorij, a mađarsko veleposlanstvo odgovorilo je da je on netočno preveden i pogrešno protumačen, priopćio je u ponedjeljak MVEP.

 Hrvatsko je ministarstvo priopćilo kako je putem veleposlanstva u Budimpešti reagiralo "prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom".

 Mađarski premijer je otvorio spomenik "Mađarske kalvarije" povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija. 

 Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

 Mediji su tijekom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom "Rijeka – mađarsko more".

 Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netočnom prijevodu "koji je uzrokovao pogrešna tumačenja", priopćilo je hrvatsko ministarstvo. 

 Pravi prijevod, tvrdi mađarsko veleposlanstvo, trebao bi glasiti "Rijeka - Na more Mađari", a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja. 

 U priopćenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka "neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj", što se "ne može dovoditi u pitanje".

 "Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih i europskih poslova", zaključuje se u priopćenju. 

 Mađarski je premijer Viktor Orban u svibnju, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo