Regija     | 06.06.2020. 12:53 |

Vučić: Kosovo je 'čedo' velikih sila, one ga žele riješiti

FENA Agencije

BEOGRAD, 6. lipnja (FENA) - Za Srbiju nema sretnog rješenja kosovskog pitanja i kakvo god ono bilo ne možemo biti naročito zadovoljni, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu ocijenivši da je velikim silama stalo da se taj problem riješi jer "Kosovo je njihovo čedo".

 "Ne mislim da bih laganjem i varanjem ljudi nešto postigao. Posao predsjednika Srbije nije da obmanjuje ljude", rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i najavio da će Srbija u sljedećih šest mjeseci do godinu dana biti izložena "snažnim pritiscima" zbog Kosova.

 Na pitanje hoće li politički preživjeti rješavanje kosovskog pitanja, Vučić je rekao da "nije suština" njegova politička sudbina, već su to "nacionalni i državni interesi na Kosovu i sudbina srpskog naroda".

 "Nije u pitanju stajalište Prištine da ih moramo priznati", rekao je Vučić i ocijenio da Priština neće biti pod pritiskom velikih sila jer je Kosovo "njihovo čedo".

 "Oni su u kolijevku stavili Kosovo, podizali ga, a to dijete je malo odraslo i počelo raditi nestasluške. Nisu Albanci stvorili entitet već Amerikanci, Nijemci i ostali", rekao je Vučić.

 Po njegovoj ocjeni zabluda je misliti da će SAD, Njemačka i Francuska i drugi promijeniti stajalište o Kosovu.

 "Oni kažu - Kosovo u sadašnjim granicama, granicama nepromjenjivima prema Srbiji", rekao je Vučić.

 Komentirajući svoju potporu kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u politici "jedne Kine" i odnosa prema Hong Kongu, Vučić razumije da će to izazvati reagiranja na Zapadu, ali je naglasio da Srbija "vodi politiku neovisne zemlje".

 "Nisam naročite pameti, ali nisam ni glup da ne znam kako to nije naročito dobro primljeno ni u Europi ni u Americi, ali ja vodim politiku neovisne zemlje koja gleda svoje državne i nacionalne interese", rekao je Vučić. 

 Zapitao je pritom "kako mislite da dobijemo podršku Kine za integritet Srbije, a da ne podržimo politiku 'jedne Kine"'.

 U svezi nastavka rješavanja kosovskog pitanja Vučić očekuje da će, odmah poslije izbora u Srbiji 21. lipnja, posebni izaslanik Europske unije za dijalog o Kosovu Miroslav Lajčak doći i u Beograd i u Prištinu.

 Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je od kraja 2018. godine kada je kosovska vlada uvela stopostotne carine na robu iz Srbije u znak odmazde za lobiranje Beograda protiv prijema Kosova u međunarodne institucije, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo