Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 14:58 |

Lendo: Ukupno 5,5 milijuna KM za gospodarstvo pogođeno pandemijom

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 4. lipnja (FENA) - Iz proračuna Srednjobosanske županije (SBŽ) bit će izdvojeno ukupno pet i pol miliona maraka za gospodarstvenike pogođene pandemijom koronavirusa.

Potvrdio je to novinarima premijer SBŽ-a Tahir Lendo nakon sjednice na kojoj je županijska vlada utvrdila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Uz prethodno raspisane javne pozive za pomoć poduzećima kojima je bio zabranjen rad, Lendo je kazao da ovaj zakon predviđa i subvencioniranje dijela neto plaća u poduzećima koja su imala pad prometa veći od 20 posto.

- Očekujemo da je to oko 20.000 radnika kojima ćemo dijelom sufinancirati neto plaću i to je ta naša moguća pomoć. Ako im u prosjeku damo samo 25 posto od minimalne neto plaće, to je otprilike dva milijuna maraka - izjavio je Lendo.

Prema okončanom javnom pozivu Vlade SBŽ-a, za travanj je planirana subvencija poduzećima kojima je bio zabranjen rad, a koja će iznositi 203 KM po radniku.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje isplata travanjskih subvencija, ministrica financija SBŽ-a Mirjana Plavčić kazala je da bi to trebalo biti veoma brzo.

- Morate znati da je to fizički posao. Treba ta 834 komitenta unijeti sa svim njihovim podacima, pa se događaju i greške. Mislim da će tijekom ovog tjedna, kako obrađujemo predmete, sukcesivno krenuti isplata pomoći, a prema nalogu dostavljenom iz Ministarstva gospodarstva - kazala je Plavčić.

Vlada SBŽ-a raspisala je 29. svibnja drugi javni poziv za sufinaciranje svibanjskih plaća, a krajnji rok za podnošenje prijava je deset dana od dana objave poziva na web stranici Vlade SBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U najvećoj razotkrivenoj prevari u historiji SAD-a ukradeno više od 280 milijardi dolara

Pandemija promijenila živote više od 40 posto Nijemaca

Prvi put od početka pandemije, Kina dozvoljava ulazak turistima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta