Kultura     | 04.06.2020. 13:36 |

Otvaranje Pop Art Festivala s pet predstava nastalih u jednom danu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Četvrti Pop Art Festival počet će 6. juna a ceremonija otvorenja bit će upriličena ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici izvedbom pet petnaestominutnih predstava koje su nastale u samo jednom danu.

Projekt "Teatar u kvartu" zamišljen je kao teatar u 24 sata, što je poznati koncept kreiranja mini predstava u jednom danu. Pet reditelja radit će sa pet pisaca koji imaju osam sati da napišu dramu koja traje petnaest minuta. Ostatak dana rezervisan je za probe, nakon čega slijedi izlazak pred publiku.

U procesu koji za cilj ima realizaciju predstave u roku od 24 sata, prvi puta učestvuju Adnan Lugonić, Emina Omerović, Emina Kovačević, Bojana Vidosavljević i Benjamin Hasić.

- Neki poseban koncept zasad nemam, razmišljam prije svega o glumcima, njihovim senzibilitetima i prostoru gdje će se predstava odigrati, a konkretan koncept će se formirati u momentu kada sjednemo u prostoriju i krenemo sa pisanjem - kazao je pisac Lugonić.

Nakon kreiranja dramskog teksta, Dino Mustafić, Selma Spahić, Irfan Avdić, Alen Šimić i Nermin Hamzagić sa po tri glumca u timu počinju raditi na realizaciji predstave.

Reditelji ne kriju zadovoljstvo povratkom na scenu nakon duže pauze, posebno jer će radnja teksta biti smještena na Grbavici, gdje će se predstave i odigravati, čime se publici približava umjetnost koja je radnjom smještena baš u njihovu zgradu, na njihovo igralište, u njihovu ulicu.

Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Nadine Micić, Kemal Rizvanović, Saša Krmpotić, Sanja Burić, Vanja Đugum Matović, Mirna Jogunčić, Iva Šimić, Dino Sarija, Anja Drljević, Dražen Pavlović i Ejla Bavčić imaju samo osam sati da svoje glumačko umijeće pokažu pred publikom koja željno iščekuje povratak teatra.

Pop Art Festival trajat će do 20. juna, a pored predstave "Teatar u kvartu" program čine i kreativne radionice, te izuzetno zanimljive panel diskusije koje se održavaju u Kinu Meeting Point.

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan, saopćeno je iz PR Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložbe, radionice i diskusije u okviru ovogodišnjeg Pop Art Festivala - PAF2023

Izložbom 'Novi talas'' otvoren 6. Pop Art Festival u Historijskom muzeju

Predstavama „Teatar u kvartu“ otvoren četvrti Pop Art Festival

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom