Svijet     | 03.06.2020. 15:36 |

Francuski sud - Felicien Kabuga će biti predan Tribunalu UN-a

FENA Internet

PARIZ, 3. juna  (FENA) -  Francuski sud u srijedu je naredio da ruandski osumnjičenik za genocid Felicien Kabuga bude predan Tribunalu Ujedinjenih nacija radi suđenja.

Tužioci UN-a optužuju Kabugu da je finansirao ili naoružavao etničke Hutu milicije koje su ubile 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u Ruandi tokom 100-dnevnog perioda 1994.godine. On je optužen i za genocid i podsticanje na genocid.

Kabuga, čijim je hapšenjem u Parizu u maju okončana potraga za njim koja je trajala duže od dvije decenije, rekao je da su optužbe protiv njega laž.

Njegovi advokati tvrde da on neće imati pošteno suđenje u Tribunalu, koji ima sjedište u nizozemskom gradu Den Haagu i u Arushi u Tanzaniji. Oni također tvrde da je njegovo zdravlje previše narušeno da bi bio izručen sudu u afričkoj zemlji, posebno tokom pandemije COVID-19.

Pariški sud saopćio je međutim, da njegovo zdravlje „nije nekompatibilno s transferom“. Kabuga (87) trenutno se nalazi u zatvoru u Parizu.

U pismu glavnom tužiocu Tribunala UN-a Sergeu Brammertzu, uoči današnje presude, Kabugin advokat zatražio je od njega da prepusti slučaj francuskom pravosuđu.

- Ukoliko odlučite o primatu vaše jurisdikcije nad francuskom jurisdikcijom, time ugrožavate život Feliciena Kabuge, i mi ćemo riskirati da trajno odustanemo od otkrivanja istine – poručio je advokat Laurent Bayon, pozivajući se na Kabugin medicinski dosije, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo