Bosna i Hercegovina     | 03.06.2020. 12:45 |

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor - u tijeku prethodna registracija

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3.lipnja (FENA) - Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini održat će se u subotu 4. i nedjelju 5. srpnja 2020.godine, a zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 24. lipnja, priopćio je Generalni konzulat Republike Hrvatske (GK RH) Mostar.

Tim povodom, iz GK RH Mostar pozivaju sve hrvatske državljane koji žele glasovati na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi ostvarili svoje pravo na glasovanje moraju se aktivno registrirati. Birači koji imaju prebivalište u RH, a žele glasovati u GK RH Mostar, moraju se prethodno registrirati u GK RH u Mostaru ili u nadležnom uredu u RH.

Zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u GK RH u Mostaru radnim danom od 9 do 12 sati, te od 14 do 16 sati.

Iz Konzulata pozivaju birače da provjere svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju, kao i sve informacije vezane uz predstojeće izbore dostupne su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr.

Zahtjev se podnosi osobno (uz vlastoručan potpis), putem pošte, e-maila, uz priloženu presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (po mogućnosti putovnice ili osobne iskaznice RH). E-mail za zaprimanje zahtjeva u GK RH Mostar je: izbori.mostar@mvep.hr

Birači koji imaju nove e-osobne iskaznice RH, sa upisanim prebivalištem izvan RH, ne moraju se aktivno registrirati ako će glasovati u predstavništvu na čijem konzularnom području imaju prebivalište.

Zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 24. lipnja 2020.godine.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.    

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti GK RH u Mostaru, tel.: 036 355 070; 355 073; e-mail: izbori.mostar@mvep.hr, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U BiH u oktobru 4,1 posto više prvi put registrovanih vozila

Svi koji registriraju obrte u općini Posušje oslobođeni su plaćanja pristojbi

Registracija učesnika Sarajevo Business Foruma zvanično otvorena

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana