FENA biznis     | 03.06.2020. 12:38 |

Olimpijski centar Jahorina sprema pet novih velikih projekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Olimpijski centar Jahorina planira realizovati pet velikih infrastrukturnih projekata.

U planu je izgradnja četvorosjedne žičare, ski staze sa sistemom osnježavanja, pokretne trake i prodajnog mjesta na lokalitetu vikend naselja sa ciljem uspostavljanja sadržajne prostorne cjeline. Razvijanje "trnovske" strane Jahorine značajno je zbog funkcionalnog zaokruženja jedinstvene ponude Olimpijskog centra.  

- Direktno od Olimpijskog centra Jahorina zavisi opstanak smještajnih objekata kapaciteta 5.000 ležajeva kao i egzistencija 2.000 zaposlenih i njihovih porodica. Novim projektima i ulaganjima na Jahorini stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj turizma cijele sarajevsko romanijske regije - rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Također, planirana je izgradnja četvorosjedne žičare Rajska dolina sa prodajnim mjestom i dvije ski staze uz trasu žičare kapaciteta 2.400 skijaša po satu. U planu je demontaža lifta "Željo" i izgradnja novog četvorosjeda sa pripadajućim ski stazama i osnježavanjem, te proširenje već postojećih ski staza na pomenutoj lokaciji. Cilj ove investicije je uravnoteženje kapaciteta skijališta i razvoj "gornjeg" dijela, saopćeno je iz OC Jahorina.

Najveći i najzahtjevniji projekt će svakako biti izgradnja gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m kapaciteta 3.000 skijaša po satu, s ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom, što predstavlja novi vid transporta. Izgradnja ove Gondole će privući veliki broj investitora na same Pale.

U planu je i izgradnja hale Centar koja obuhvata izgradnju sportske dvorane, kancelarija OC Jahorina, teretane, saune, garaže, poslovnih prostora, velikog marketa, dečije igraonice, prodavnica za sportsku opremu i drugo. U planu je da se u okviru hale izgrade sale za konferencije, izložbe, turistički info centar, skladišni prostor kao i dvorana za organizaciju velikih manifestacija i koncerata što će u mnogome olakšati fukcionisanje na planini. Cilj je da se koncerti i pripreme vrhunskih sportista održavaju upravo u ovoj hali.

Posljednji projekat podrazumijeva izgradnju ski centra Igrišta. Obuhvatajući potpunu rekonstrukciju nekadašnjeg ski centra Igrišta kod Vlasenice izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem ski staza, i izgradnju zimsko - ljetnjeg zabavnog parka. 

Trenutno je u toku izgradnja tri velika smještajna kompleksa što takođe značajno doprinosi razvoju ove planine.

- Očekuje nas dosta posla i ozbiljnih infrastrukturnih radova, a stručni tim naših zaposlenih će, kao i do sada, predano raditi u cilju realizacije ovih istorijskih projekata. Nakon realizacije ovih projekata, Jahorina će biti, ne samo lider u regionu, već čitave jugoistočne Evrope - dodao je Ljevnaić.

 

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OC Jahorina - Dobro uređene skijaške staze, brojne propratne aktivnosti

Jahorinu posjetilo više od 110.000 skijaša

Besplatne ski karte za autore najljepših skijaških fotografija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo