Bosna i Hercegovina     | 01.06.2020. 16:12 |

Bratić: Narodna skupština RS nije nadležna da razmatra Rezoluciju PD PSBiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 1.juna (FENA) - Narodna skupština Republike Srpske izašla je iz okvira svojih nadležnosti posebnom sjednicom, koja je sazvana u vezi s Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenom u Predstavničkom domu Paralementarne skupštine Bosne i Hercegovine - upozorio je danas poslanik SDA u entitetskom parlamentu Senad Bratić.

Govoreći uime poslaničke grupe „Zajedno za BiH“, Bratić je naveo da entitetski parlament ovom sjednicom gubi vrijeme i energiju, koju bi trebalo iskoristiti kako bi se bavio posljedicama koje je izazvala pandemija virusa korona.

Građani, dodao je, neće živjeti bolje nakon današnjeg parlamentranog zasjedanja, već će se otvoriti priče koje nas ne vode naprijed.

-Kao predstavnik Bošnjaka, ranije Muslimana, smatram da su veoma tendenciozne mnoge izjave, jer ovdje treba da se osude ideologije, a ne narodi. Što se tiče Rezolucije, u njoj nijednog momenta nema ništa sporno, osuđuju se fašističke ideologije i odaju se počasti žrtvama - ukazao je Bratić.

Dodao je da su Bošnjaci ponosni jer su potomci nekadašnjih Muslimana intelektualaca koji su ustali protiv fašističke ideologije, protiv programa Nezavisne Države Hrvatske, zbog čega su mnogi završili u Jasenovcu.

U obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj se raspravlja o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", ukazao je na brojne napade i ugrožavanja Muslimana, odnosno Bošnjaka kroz historiju, kao i ono što su oni preduzeli u odbrani svojih komšija tokom Drugog svjetskog rata.

Jedino Bošnjaci nisu imali, kroz državne institucije, oružane formacije koje su, kako kaže, imale za cilj da etnički očiste teritorije i druge narode, kao što su Bošnjaci bili predmet takvih napada i ugrožavanja.

- Historijski ugroženi su bili suzbijanjem bosanskog i bošnjačkog identiteta, pokušajem brisanja i prekrajanja historijskih činjenica, stavljanjem u zaborav Bosne kao najstarije države na Balkanu, njenog kontinuiteta kroz dugu historiju, negiranjem kulture i jezika, kao i stalnim zabranama... - naveo je Bratić.

Onaj ko se, kaže, zanimao šta se dešavalo na prostorima sadašnje BiH, mogao je da već u prvim danima ratne 1941. godine nađe podatak da su u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Zenici i Tuzli donesene rezolucije kojima su tadašnji muslimani stali u odbranu svojih komšija i tražili da se prekine teror, ubistva i progoni njihovih komšija.

- U Jasenovcu je, po zvaničnim podacima, i u beogradskom vojnom muzeju, život izgubilo 1.500 do 1.800 Bošnjaka, a po nekim procjenama 10.000 do 15.000 - rekao je Bratić.

Podsjetio je da je i srpski kralj Petar II Karađorđević na petom Svesrpskom kongresu u Chicagu 1963. godine rekao: "Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u odbranu srpskog življa u NDH od ustaških zločina prvi ustali baš najugledniji muslimani".

- Ovdje se radi o čistom politikanstvu i ovo je pokušaj da se skrene priča s socijalno-ekonomskih tema u RS i teške situacije u kojoj se nalaze brojni građani - rekao je poslanik Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Senad Bratić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo