Svijet     | 01.06.2020. 15:26 |

Désir: Zabrinutost zbog nasilja nad novinarima na protestima u SAD-u

FENA Internet

BEČ, 1. juni (FENA) - Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir izrazio je  zabrinutost zbog vala nasilja nad novinarima koji su pratili proteste širom Sjedinjenih Američkih Država posljednjih dana.

- Duboko sam zabrinut brojem incidenata i napada policije i demonstranata na novinare koji su pratili proteste u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko dana - rekao je Désir.

On je dodao da su mnogi od ovih incidenata bili uhićenja i upotreba sile od strane policije, uključujući gumene metke, metke sa biber municijom, suzavac i biber sprej, kao i prosvjednika.

-Pozivam vlasti da se suzdrže i osiguraju da novinari mogu sigurno raditi dok izvještavaju o javnim protestima. Uloga slobodne štampe mora se čuvati u svakom trenutku, a novinari moraju biti slobodni izvještavati bez suočavanja sa nasiljem, uhićenjem ili zastrašivanjem – izjavio je predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir.

Protesti su izbili u Minneapolisu 25. maja, nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, i otada su se proširili širom zemlje.

Prema medijskim izvještajima, u proteklih nekoliko dana nekoliko novinara, koji su se identificirali kao članovi medija noseći press kartice ili prsluke, povrijeđeno je od strane policije ispaljivanjem gumenih metaka, metaka s biber municijom i suzavcem, saopćeno je iz OSCE-a .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo