Bosna i Hercegovina     | 01.06.2020. 11:36 |

Počela posebna sjednica NSRS o rezoluciji Predstavničkog doma PSBiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1.juna (FENA) – Usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta je opasan čin iz više razloga i to Narodna skupština treba jasno da kaže - ustvrdio je danas šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Igor Žunić. 

Na početku posebne sjednice entitetskog paralmenta u vezi s Rezolucijom, koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH, Žunić je uime podnosilaca zahtjeva za posebno zasjedanje, posebno  kritikovao to što su Rezoluciju podržali poslanici SDS-a i PDP-a.

Poslanici vladajuće većine traže da Narodna skupština RS-a odbaci Rezoluciju i o njoj zauzme stav i zaključke.

Uoči sjednice parlamenta, Kolegijum Narodne skupštine usaglasio je redoslijed obraćanja predsjednika parlamentarnih stranaka iz RS. Poslanicima će se obratiti: predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Socijslističke partije Petar Đokić. 

Posebnu sjednicu svojim potpisima zatražila je jedna trećina narodnih poslanika iz klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika. 

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je „neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“. 

Opozicija je protiv ovog posebnog zasjedanja i smatraju da se njime skreće pažnja s drugih aktuelnih tema u RS-u.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'