Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 13:44 |

Opozicija RS protiv rasprave o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29.maja (FENA) - Opozicija u Republici Srpskoj protiv je posebne sjednice entitetskog parlamenta, na kojoj bi u ponedjeljak, 1.juna, trebalo da se zauzme stav o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.

Dokument je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a raspravu o njemu zatražila je jedina trećina poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će to biti jedna od težih posebnih sjednica Narodne skupštine RS-a, ne samo u ovom sazivu te da će, kako kaže, produbiti svađe i sukobe unutar političkih partija.

-Suštinsko pitanje je kome i zašto treba ova sjednica, koja će doprinijeti daljnjem urušavanju dostojanstva Narodne skupštine te povjerenja građana u zakonodavno tijelo u RS – rekao je Bundalo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da su stranke sa srpskim predznakom trebalo da pokušaju postići jedinstvo o tom dokumentu, iako nije veliki optimista da će do toga doći i u ponedjeljak.

Ističe da je Narodna skupština RS-a u oktobru 2015.godine donijela deklaraciju o ustaškom zločinu genocida.

-Lično pozivam građane, koji imaju lošiji želudac ili su emotivniji, da ne prate sjednicu u ponedjeljak – rekao je Bundalo.

U SDS-u također smatraju da je sjednica parlamenta RS-a nepotrebna.

-Na posebnoj sjednici potrebno je raspraviti činjenicu zbog čega Sifet Podžić dolazi u Banja Luku da knjiži aerodrom Mahovljane i Kasarnu „Kozara“, stratešku imovinu Republike Srpske, a ne rezoluciju za koju je SDS imao saglasnost Srpske pravoslavne crkve – istakao je danas Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS.

Stanić je naglasio da SNSD još samo nije počeo sazivati posebne sjednice Narodne skupštine o tome "da li se neki poslanik SDS-a nepropisno parkirao u Sarajevu".

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica smatra da je potrebna posebna sjednica o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“.

Mazalica je rekao novinarima da je ta tema potpuno bespotrebno otvorena.

-Parlamentarna skupština BiH nije trebalo da usvaja rezoluciju vezano za određene istorijske događaje i u vezi s žrtvama u Drugom svjetskom ratu, jer o tome ne može da postoji saglanost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Usvojena rezolucija je revizionistička i izuzetno štetna za srpski narod i RS – rekao je Mazalica.

Zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je „neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“.

-Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta