Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 13:44 |

Džaferović: Sad je došlo vrijeme da idemo dalje, na svom evropskom putu (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini okupio je predstavnike evropskih država u BiH, država osnivača EU i novije članice, na debati u Sarajevu u povodu godišnjice objave mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.  

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podsjetio je u izjavi za medije prije skupa da je u tom mišljenju dato 14 prioriteta i zadaci Bosni i Hercegovini, te naglasio da 'punih 11 mjeseci u BiH nije učinjeno ništa.'

- Nakon 11 mjeseci došlo je do pomaka. Ne samo na nivou Predsjedništva BiH, nego i na nivou Vijeća ministara, na nivou Parlamenta, te što je i najvažnije na nivou civilnog društva - naglasio je.   

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da Bosna i Hercegovina želi da, što je moguće prije, bude realizirano svih 14 prioriteta, koji su navedeni u mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za dodjelu kandidatskog statusa.

- Znamo da postoje teške teme, ali ako se ništa ne radi ništa se neće niti uraditi. Treba početi raditi odmah, ići od lakšeg prema težem. Rješavati od lakših prema težim pitanjima - naglasio je.    

Podsjeća da je budući paket proširenja pomjeren sa juna za jesen te ističe želju da 'BiH uradi sve što je moguće da bismo prilikom tog paketa proširenja došli u situaciju da se unaprijedi naš status, kad je u pitanju naše pridruživanje EU i da dobijemo status kandidata.'  

- Zapadni Balkan je dio Evrope. Nema kompletne i zaokružene EU bez članstva svih država zapadnog Balkana u EU. Očekujem da ćemo, uz nešto pojačanu pažnju EU i veći aktivizam, nas u BiH, doći u situaciju da što je prije moguće dobijemo kandidatski status, nakon toga otvorimo pregovore i postanemo članica Evropske unije - naglasio je.      

Zahvalan je ambasadoru Sattleru, te ambasadorima država članica EU što su pomogli Bosni i Hercegovini da 'deblokiramo naš evropski put'.

- Odluke jesu naše, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, ali treba pošteno kazati i zahvaliti onima koji su nam pomogli da dođemo u ovu situaciju. Sad je došlo vrijeme da idemo dalje, na svom evropskom putu - poručio je.  

I njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber istaknula je da će za BiH biti najvažnije da radi na provedbi 14 prioriteta EU te istaknula podršku u tom procesu Evropske unije i Njemačke, za koju kaže da od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist također je istaknula podršku država članica Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU, dok je ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova podsjetila na iskustva te države na evropskom putu.  

Na današnjoj debati razgovarano je o pravosuđu, kao važnom aspektu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Prva je u nizu koje će biti održane, a sudjelovali su i predstavnici civilnog društva. Stanovnici BiH jasno su, rečeno je, stavili do znanja da žele dobar pravosudni sistem, funkcionalne sudove. U skladu s tim pokrenuta je i kampanja 'Pravo na pravdu', uspostavljen online portal za komunikaciju sa stanovništvom.

Pogledajte http://fena.ba/video/4530/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CbiZQaAgWAkQ_AlTc7jlXRXQDD1aPmr0?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ured EU u BiH poziva Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca

Jačanje borbe protiv korupcije ključno za napredovanje BiH na putu ka EU (VIDEO)

Kandidati za njemačkog kancelara održali drugu debatu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo