Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 18:34 |

Publikovana nova knjiga bh. stručnjaka doc. dr. Harisa Hamidovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Docent dr. Haris Hamidović u svojoj novoj knjizi „Tehničke i organizacijske mjere zaštite ličnih podataka” predstavio je osnovne mehanizme zaštite koje bi kontrolori i izvršitelji obrade podataka trebali implemetirati temeljem zahtjeva Opće uredbe o zaštiti podataka EU (General Data Protection Regulation – GDPR)

Knjiga je danas publikovana, a dostupna je za pregled i preko najveće svjetske digitalne knjižnice Google Books.

Autor knjige podsjeća da je Bosna i Hercegovina, u svojstvu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, u obavezi da uskladi svoje zakonodavstvo s pravnim tekovinama EU.

- Između ostalog, Bosna i Hercegovina je u obavezi uskladiti svoje zakonodavstvo vezano za zaštitu ličnih podataka s pravom EU i drugim evropskim i međunarodnim zakonodavstvom o privatnosti. Opšta uredba o zaštiti podataka EU (General Data Protection Regulation – GDPR) jedna od najznačajnijih tema o kojoj razgovaraju pravnici, informatičari i mnogi drugi - navodi doc. dr. Hamidović u osvrtu na sadržaj i temeljne odrednice novog izdanja.

Zbog brzog tehnološkog razvoja i globalizacije pojavili su se novi izazovi u zaštiti ličnih podataka, a opseg prikupljanja i razmjene ličnih podataka značajno se povećava.

Po riječima autora, tehnologijom se privatnim društvima i tijelima javne vlasti omogućuje upotreba ličnih podataka u dosada nedosegnutom opsegu radi ostvarenja njihovih djelatnosti.

- Rizik za prava i obaveze pojedinaca, različitih vjerojatnosti i ozbiljnosti, može proizaći iz obrade ličnih podataka koja bi mogla prouzročiti fizičku, materijalnu ili nematerijalnu štetu, posebno ako ta obrada može dovesti do diskriminacije, krađe identiteta ili prijevare, finansijskog gubitka, štete za ugled, gubitka povjerljivosti ličnih podataka zaštićenih poslovnom tajnom, neovlaštenog obrnutog postupka pseudonimizacije, ili bilo koje druge znatne ekonomske ili društvene štete - pojašnjava autor, referirajući se na sadržaj nove knjige.

Doc. dr. Hamidović nadalje navodi kako zaštita prava i sloboda pojedinaca s obzirom na obradu ličnih podataka zahtijeva da se poduzmu odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere zaštite ličnih podataka.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta