Sport     | 28.05.2020. 19:43 |

Uskoro Blidinje Bike Festival, velika biciklistička avantura

FENA Nada Landeka

BLIDINJE, 28. svibnja (FENA) – Međunarodna sportska manifestacija "Blidinje Bike Festival", koja će okupiti sportaše iz više zemalja svijeta, održat će se od 24. do 26. srpnja u Parku prirode Blidinje. 

Jedinstvenu trodnevnu sportsku manifestaciju organizira Biciklistički klub Mostar, zajedno s udrugama "Hercegovina Bicikl" i "Hercegovina Outdoor" te Biciklističkim savezom BiH. Događaj je međunarodnog karaktera i u Park prirode Blidinje privlači goste iz cijele Europe.

Organizator događaja Toni Zorić kazao je kako već petu godinu zaredom rade na ovoj sportskoj manifestaciji koja je jako bitna za promicanje sporta, ali i turizma u zemlji.

- Prošle godine smo visoko postavili ljestvicu u organizaciji događaja koji je svoje mjesto dobio u Parku prirode Blidinje, postao  događaj trodnevnog tipa i što je jako važno događaj svjetskog ranga budući da se našao u kalendaru Međunarodne biciklističke federacije - UCI - kazao je Zorić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako su zbog pandemije koronavirusa otkazani brojni sportski događaji, ali da će se uz podršku čelnih institucija "Blidinje Bike Festival" ipak održati.

- U 2020. godini pogođeni smo pandemijom koronavirusa i svjedoci smo otkazivanja brojnih događaja, zbog čega trpe mnogi sportaši, institucije i zemlje, jer ovo je pogodilo i utjecalo na sve aspekte života. U kontaktu smo s Biciklističkim savezom BiH, kao i  UCI-jem, imamo želju i interes da se manifestacija održi i da upravo Hercegovina i "Blidinje BIKE Festival" budu vjesnici dolaska boljih vremena. Događaj "XCM Herzegovina" je utrka koja se prošle godine održavala pod UCI C3 rangom, a ove godine planovi su isti, no u slučaju nepovoljne financijske situacije dogovor s čelnim institucijama je da to bude utrka državnog prvenstva, a da UCI kategoriju prolongiramo za 2021. godinu i neka bolja vremena - kazao je Zorić.

U sklopu festivala održat će se biciklijada "Stazom ajduka", biciklistička utrka za djecu, testiranje električnih bicikala i glavni događaj - maraton "XCM Herzegovina 2020" koji će okupiti najbolje brdske bicikliste iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

- Petak 24. srpnja, planiran je rad sa najmlađim skupinama i edukacija djece te prezentacija događaja pokroviteljima, sponzorima i prijateljima manifestacije u restoranu "Hajdučke vrleti". Subota je u znaku rekreativaca i obitelji koji će uživati u biciklijadi "Stazom ajduka", dok je nedjelja rezervirana za profesionalce, odnosno sportaše koji će odmjeriti snage u MTB maratonu "XCM Herzegovina" te ponijeti naslov državnog prvaka ili pak skupiti vrijedne UCI bodove za nadolazeće Olimpijske igre- pojašnjava Zorić.

Dodao je kako maraton utrka podrazumijeva kondicijski zahtjevnu vožnju te kako se radi u kružnoj stazi dužine 85km za veliki i 55 km za mali maraton.

- Start maraton utrke planiran je u 10 sati, a natjecanje ne bi trebalo trajati duže od 5 sati, ovisno o kategoriji. Nakon utrke slijedi proglašenje pobjednika i druženje, a na utrci će moći sudjelovati sve dobne kategorije bez obzira na spol- kazao je organizator događaja.

Prošle godine ovaj događaj je okupio preko 300 sudionika iz više zemalja Europe koji su sa sobom ponijeli pozitivne utiske te na društvenim mrežama promovirali BiH u najboljem svjetlu.

Organizatori pozivaju sve koji su zainteresirani da rezerviraju svoje mjesto na spomenutom događaju. Prijave na „Blidinje BIKE Festival“ mogu se podnijeti na linku http://herzegovinaoutdoor.com/, a broj natjecatelja nije ograničen.

Inače, događaj je to iza kojeg stoje i brojne institucije, i to Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo turizma, Vlada ZHŽ-a, Sportski savez Grada Mostara, Turistička zajednica HNŽ-a te brojni drugi sponzori i pokrovitelji koji potpomažu ovaj događaj koji služi turističkoj promociji Bosne i Hercegovine, kao i promociji sporta.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kutle: Turistička sezona na Blidinju bolja od očekivane

Ljetni kamp 'Zelenkapica' na Blidinju okupio djecu iz cijelog svijeta

Među vrsnim lažovima iz cijele regije i jednog Grka, pobjedu odnio Vinko Perko iz Rakitna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo