Stranačke aktivnosti     | 27.05.2020. 16:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amela Kuskunović: Opskrba svih pacijenata lijekovima mora biti neupitna i u vrijeme korone


Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijela je inicijativu kojom traži osiguranje stabilne opskrbe lijekovima u Federaciji BiH.
„Tragom informacije koju je u javnost iznijelo Udruženje pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti 'SNAGA u BiH' da nema lijekova za oboljele koje oni zastupaju podnijela sam ovu inicijativu. Lijekova je sve manje i za djecu koja su oboljela od ovih bolesti. Reumautoidni artritis je teško hronično oboljenje koštanog vezivnog tkiva i sistemskih organa, a sada se oboljeli suočavaju sa nestašicom glavnog konvencionalnog (baznog) lijeka – Metorexata. Radi se o lijeku koji koristi oko pet hiljada oboljelih od reumatoidnih oboljenja kao i teško oboljeli od autoimunih bolesti. Pacijenti kažu da su se s ovim problemom susretali i ranije, ali da je on posebno izražen u vrijeme pandemije. Koronavirus, iako prezahtjevan za liječenje i iako je globalni problem, ne može biti izgovor za zapostavljanje bilo kojih pacijenata, a nebriga za nabavku lijekova može se smatrati zapostavljanjem. Osnovne potrebe za liječenje, dakle one potrebe bez kojih životi dolaze u opasnost moraju biti osigurane svima“, rekla je Kuskunović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo