Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 13:18 |

Realizirana zajednička akcija tužiteljstava BiH i Hrvatske protiv krijumčarenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju koordinira rad i aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, koji realiziraju pretrese i lišenja slobode na više lokacija u BiH.

Aktivnosti Tužiteljstva BiH se realiziraju u koordinaciji sa USKOK-om pri Državnom odvjetništvu Hrvatske, a radi se o operaciji kodnog naziva "Trst" usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje organiziranog krijumčarskog lanca za krijumčarenje migranata, u kojem kao počinitelji sudjeluju državljani više zemalja. Istodobno se pretresi i lišenja slobode vrše i na području Hrvatske.

Radi se o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog Istoka kao i zemalja visokog migracijskog rizika, sa područja Turske, preko zemalja zapadnog Balkana, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija Italije.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su počinitelji uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizirali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica, u kojem lancu su migrante na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportirali dalje prema konačnom odredištu.

U saopćenju Tužiteljstva BiH navodi se da je ova operacija jedna od najopsežnijih regionalnih akcija u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata koje su provedene u 2020. godini.

Nakon završetka aktivnosti, Tužiteljstvo BiH i DORH bit će u mogućnosti priopćiti više detalja, navodi se.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Plenković: Turudić na sastanku odgovarao na pitanja, nema tu ničeg novog

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom