Bosna i Hercegovina     | 23.05.2020. 10:23 |

Narodna skupština RS-a danas o zaduženju prema Svjetskoj banci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. maja (FENA) – Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Okončana je rasprava o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za ovu godinu.

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM i to na domaćem tržištu do 354,1 milion, od čega je već realizovano 214.134.000 KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

RS na inostranom tržištu planira da uzme kredite do iznosa od 323.866.000 KM i to zaduženjem kod MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke, rekla je ministrica finansija Zora Vidović, obrazlažući izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

Poslanici su jučer po hitnom postupku razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM,  kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu, po hitnom postupku.

Poslanici su okončаli i raspravu o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica RS-a Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Obraćajući se poslanicima, Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u RS, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a da će tri prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Poslanici su prije dva dana usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom