Svijet     | 22.05.2020. 10:34 |

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tri sedmice se nije pojavljivao u javnosti?

FENA Internet

SEOUL/PYONGYANG, 22. maja (FENA) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u posljednja  dva mjeseca  je  neuobičajeno malo pojavljivao u javnosti,  a posljednje tri sedmice državni mediji nisu uopće  izvještavali o njegovom prisustvu na javnim događajima, kažu analitičari.

Sjeverna Koreja tvrdi da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa,  a o zdravstvenom stanju  Kima se učestalo nagađa nakon što je prošlog mjeseca propustio ključnu nacionalnu godišnjicu.

Kim se javno pojavio ukupno četiri puta u aprilu i maju, u usporedbi s 27 puta u istom razdoblju prošle godine.

Od dolaska na vlast 2011. godine, prethodni najmanji broj  javnih pojavljivanja koje je Kim imao tokom aprila i maja bio je 2017. kada se pojavio 21 puta, izjavio je Chad O'Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group, organizacije sa sjedištem u Seulu, koja prati Sjevernu Koreju.

"To nije normalno", rekao je u postu na Twitteru ove sedmice, prenosi Reuters.

Kao vođa s gotovo apsolutnom moći nad 25,5 miliona stanovnika Sjeverne Koreje i pristupom sve većem arsenalu nuklearnog oružja, Kimovo zdravlje i boravište je pod pažnjom  međunarodne zajednice zbog bilo kakvih znakova nestabilnosti.

Južnokorejski zvaničnici smatraju da je predostrožnost zbog koronavirusa vjerovatni razlog za ograničeno pojavljivanje Kima u javnosti.

Neimenovani, zvanični izvor Reutersa u Seoulu kaže da Kim vjerovatno rukovodi zemljom iz svoje omiljene vile u Wonsanu, na obali.

Sjevernokorejski čelnik se možda usredotočio na neke od domaćih ekonomskih i političkih ciljeva koje je zacrtao prije nego što je počela  koronavirusna kriza, rekla je Rachel Minyoung Lee, bivša sjevernokorejska obavještajna analitičarka američke vlade.

U petak se navršavaju tri sedmice  otkako su državni mediji posljednji put objavili  slike Kima kako sudjeluje u javnom događaju.

Južnokorejska obavještajna  agencija   tvrdi da je Kim podvrgnut  operaciji gležnja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo