Kultura     | 21.05.2020. 08:49 |

Zenička biblioteka počela s radom, čitaonica još nije otvorena za korisnike

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. maja (FENA) – Gradska biblioteka Zenica, nakon više od dva mjeseca pauze zbog proglašenja pandemije koronavirusa, u ponedjeljak je ponovo počela s radom pa čitaoci mogu izuzimati knjige za čitanje kod kuće - izjavio je Feni direktor te ustanove Haris Abdagić.

Bibliotekari i korisnici moraju primjenjivati sve mjere i preporuke Federalnog kriznog štaba civilne zaštite pa, uz obaveznu dezinfekciju ruku i obuće te fizičku distancu od dva metra, korisnici u zgradu biblioteke mogu ući samo sa zaštitnom maskom.

-S ciljem zaštite uposlenika i korisnika, kojih istovremeno maksimalno dvoje može ući, na naše smo pultove postavili i plastične pregrade. Iz preventivnig razloga, još uvijek nismo za korisnike otvorili i prostor naše čitaonice. Trenutno nam je bitno samo da budemo maksimalno društveno odgovorni i da ne izlažemo riziku ni korisnike ni uposlenike - ističe Abdagić.

Biblioteka je u proteklih dva mjeseca, posredstvom društvenih mreža, korisnicima preporučavala književna djela koja su dostupna u elektronskoj formi, zatim organizirala poetske večeri i nagradnu igru, čime je održavala kontak sa svojim korisnicima.

Abdagić navodi da još nisu sigurni, dok ne vide kako će se dalje odvijati situacija sa pandemijomm koronavirusa, da li će ovog ljeta u svojim prostorijama i odjeljenjima po gradskim kvartovima organizirati tradicionalnu manifestaciju "Ljeto u biblioteci“.

Zenička biblioteka tokom te manifestacije za svoje korisnike besplatno organizira različite edukativne radionice, kurseve stranih jezika i instruktivnu nastavu za đake.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela manifestacija 'Ljeto u biblioteci' u Zenici, najviše programa namijenjeno za osnovce

Melida Travančić novu knjigu 'Žena u tekstu' promovirala u Zenici

Preminuo zenički profesor, književnik i pjesnik Željko Grahovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo