FENA biznis     | 20.05.2020. 17:24 |

In memoriam: Šejh Saleh Abdullah Kamel (1941-2020)

FENA Saopćenje

In memoriam                                                                                                                          Sarajevo, 20.05.2020.
 

In memoriam: Šejh Saleh Abdullah Kamel (1941-2020)

 

Šejh Saleh Abdullah Kamel, ugledni saudijski biznismen i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojem je svake godine 500 djece iz BiH stipendirano, umro je u ponedjeljak u 79. godini u Džedi u Saudijskoj Arabiji. Rođen 1941. godine u Meki, šejh Kamel bio je predsjedavajući i osnivač Dallah Al-Baraka grupe - jedne od najvećih poslovnih i finansijskih grupacija na Bliskom Istoku. Fond za stipendiranje bh. učenika i studenata koji nosi njegovo ime osnovan je na incijativu Bosna Bank International 2010. godine, a već sljedeće počelo se sa dodjelom godišnjih stipendija za 500 djece. U ovu svrhu filantrop šejh Kamel je svake godine za djecu bez jednog ili oba roditelja izdvajao oko milion KM.

 

Kamel je bio predsjednik Trgovinsko-industrijske komore u Džedi (JCCI), kao i Islamske trgovinske komore. Bio je visokoobrazovan čovjek. Diplomu MBA (Master of Business Administration) stekao je na  Univerzitetu kralj AbdulAziz u Džedi. Vrijednost njegove imovine procijenjena je na 2,3 milijarde dolara uključujući investicije u finansijski, bankarski, zdravstveni, proizvodni i sektor nekretnina, usluga i transporta. Godinama je učestvovao u radu Sarajevo Business Foruma (SBF), vodeće investicijske konferencije u Jugoistočnoj Evropi. Od prvog SBF-a 2010. godine, nastojao je svake godine doći i posjetiti BiH, a njegova Dallah Al-Baraka bila je podrška u organizaciji SBF-a od samog početka.

 

Pored toga što je bio predsjednik i član mnogih odbora unutar svojih kompanija i sestrinskih kompanija, šejh Kamel je bio član upravnih odbora i direktor u mnogim društvenim, dobrotvornim i kulturnim ustanovama i fondacijama kao što su: Fondacija arapske misli, kralj Abdul Aziz i njegova fondacija za nadarene, Međunarodne akademije za informacije i medijske znanosti, Arapske akademija za finansiranje i bankarstvo i Islamskog fonda solidarnosti. Šejh Saleh Kamel bio je i predsjednik Islamske trgovinske i industrijske komore, Općeg vijeća za islamske banke i finansijske institucije, i Trgovačke i industrijske komore Džede, te  Vijeća saudijskih komora Saudijske unije i Saveza komora zemalja GCC-a.

 

Pod njegovim vodstvom Al Baraka je postala jedna od najvećih islamskih bankarskih grupacija i u svijetu je bio poznat kao „Otac savremenih islamskih finansija". Dobitnik je malezijske kraljevske nagrade za islamske finansije u novembru 2010. godine.

 

Tokom svog života i rada nastojao je da utiče da se značajno poveća trgovinska razmjena među državama članicama Organizacije islamske kooperacije(OIC), kao i da pomogne razvoju islamskih finansija u cijelom svijetu.

 

„Čast je bila poznavati takvu jednu ljudsku veličinu kao što je bio šejh Kamel. Od njegovog prvog dolaska u Bosnu zavolio je ovaj narod i želio nam je pomoći. Rado je prihvatio incijativu da se osnuje Fond za stipendiraje učenika i studenata iz naše države, želeći na taj način pomoći što kvalitetnijem obrazovanju i doprinijeti perspektivnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Njegove ljudske kvalitete su bile izražene i kroz nastojanja da putem institucija pomogne razvoj islamskog svijeta, a njegov doprinos razvoju islamskog bankarstva i ekonomije je nemjerljiv. Zahvaljujući njegovim inicijativama, danas širom svijeta i na Zapadu posluju banke u skladu s islamskim principima kako bi svim ljudima omogućile da imaju alternativu u izboru bankarskih usluga“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koji je u ime kolektiva Bosna Bank International uputio sućut porodici šejh Saleh Kamela koji će ostati upamćen kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

 
 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Nova ponuda BBI stambenog finansiranja - BBI Banka pretvara 'riječi u kvadrate uz hipoteku 1 na 1'

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom