Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 12:39 |

Epidemiološka situacija u BPK stabilna, nema inficiranih koronavirusom

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. maja (FENA) - Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna i već duže vrijeme nisu registrovani slučajevi novozaraženih koronavirusom - potvrdila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, testiranja se vrše svakodnevno u sve tri lokalne zajednice na području BPK.

- U BPK nema aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom. Svakodnevno se testiraju pacijenti koji se primaju u Kantonalnu bolnicu Goražde, kao i oni koji medicinski tretman trebaju ostvariti u KCUS. U COVID ambulanti u Višegradskoj ulici testiraju se rizične grupe kao i osobe koje imaju bilo kakve respiratorne simptome, a uzimanje uzoraka na terenu vrši mobilni tim Doma zdravlja Goražde - istakla je ona.

Bičo je dodala da je testiranje u većem broju jučer obavljeno i u općini Foča u FBiH.

- U Domu zdravlja Ustikolina uzeti su uzorci 15 osoba, a riječ je o zdravstvenim radnicima, uposlenicima općine, apoteke te trgovcima. Rezultati svih 48 posljednjih testiranih osoba sa područja BPK su negativni, a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom ukupno 20 osoba - pojasnila je.

Naglašava da se vrše i testiranja osoba koje dolaze iz inostranstva uz podsjećanje da za njih još uvijek važi 14-dnevna kućna izolacija.

- Epidemiološka situacija na području BPK jeste stabilna, ali s obzirom na stanje u cijeloj državi ipak nije vrijeme za opuštanje jer nije kraj pandemije. Potrebno je da se pridržavamo higijensko-epidemioloških mjera u skladu s naredbama koje su na snazi, prvenstveno poštivanju fizičke distance, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski - nagalsila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

U ovom kantonu od početka pandemije koronavirusa 23 osobe su oporavljene.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo