Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 12:28 |

CIK BiH: Sačekati odluku Vijeću ministara BiH o finansiranju izbora

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je donijela odluku da će nastaviti provoditi sve izborne aktivnosti te da će da sačekati odluku Vijeću ministara BiH o finansiranju izbora. Ukoliko ne postoji  takva mogućnost, CIK će odrediti datum održavanja izbora. 

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da su brojni problemi u vezi s održavanjem izbora koji se trebaju razmatrati kroz nekoliko aspekata, a to su: problem finansiranja izbora, organizacija rada i priprema u uslovima pandemije te politički pritisci.

Bjelica-Prutina je ukazala na probleme nastale zbog činjenice da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Govoreći o izbornim aktivnostima u uslovima pandemije, Bjelica-Prutina je kazala da i u tom segmentu nedostaje finansijskih sredstava, kako bi se ispoštovale mjere.

Istakla je da je CIK do sada uputio sedam dopisa Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te da su u svim dopisima ukazivali da nisu u mogućnosti pokrenuti proces javnih nabavki.  

Naglasila je da u medijskim istupima zvaničnici tvrde da finansiranje nije problem, ali da CIK do sada nije dobio nijednu garanciju, osim odgovora Ministarstva finansija i trezora BiH, koji nije riješio problem, ali je jedini konkretan.

Podsjetila je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem prošle sedmice, kazao da Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, bez obzira na  privremeno finansiranje.

Također je istakla da od objave tendera za nabavku glasačkih listića do realizacije postupka treba proći u prosjeku 170 dana.  

Irena Hadžiabdić smatra da je CIK ispunio sve zakonske obaveze, da su raspisali izbore te da nisu ugrozili rokove.

- Nemamo osnova za čekanje, već možemo da pomjerimo izbore, ali ne na neodređeno vrijeme. Ugrozit će se nastavak izbornih aktivnosti, ali to nije problem CIK-a - istakla je.

Vlado Rogić smatra da su aktivnosti u vezi provedbe izbora počele mnogo prije.

- Ali oni koji se ne bave izborima, uvijek misle da je 150 dana dovoljno da zaključimo sve tendere i ugovore. Želim biti odgovoran i moramo zaposliti još 100 judi i osigurati distancu, ali ne možemo u ovim uvjetima - kazao je te dodao da moraju odrediti datum održavanja izbora imajući u vodu završetak javnih nabavki.

Suad Arnautović predložio je da se pokrene algoritam finansiranja CIK-a kao što je slučaj sa Uredom za reviziju BiH, a koji podrazumijeva potpunu nezavisnost.

- Na taj način CIK ne bi došao u situaciju da im sredstva budu uskraćena - istakao je.  

Ahmet Šantić očekuje od Vijeća ministara da napokon donese odluku o finansiranju izbora.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

CIKBiH organizirao predavanje za studente prava, predvođene članovima Upravnog odbora ELSA-e

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo