Svijet     | 20.05.2020. 12:23 |

Guterres upozorio na posljedice pandemije u Africi

FENA Internet

NEW YORK (UN), 20. maja (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u srijedu da pandemija koronavirusa prijeti afričkom napretku i mogla bi gurnuti milione ljudi u ekstremno siromaštvo.

Guterres je rekao u video poruci objavljenoj danas povodom političkog brifinga naslovljenog kao "Posljedice COVID-19 u Africi“ da su zemlje tog kontinenta brzo odgovorile na krizu i da je broj prijavljenih slučajeva „niži nego što se strahovalo“, sa više od 2.500 umrlih. 

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je, međutim, da „mnogo toga visi u balansu“ i pozvao na međunarodnu akciju na jačanju afričkog zdravstvenog sistema, održavanju snabdijevanja hranom, izbjegavanju finansijske krize, podršku obrazovanju te zaštiti radnih mjesta.

Kako bi se pomoglo u bavljenju razornim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije, Guterres je kazao da je Africi potrebno više od 200 milijardi dolara i 'zamrzavanje' duga afričkim zemljama.

On je izjavio da je ekonomski rast u posljednjim godinama u Africi bio snažan i da je digitalna revolucija na kontinentu „dobila na zamahu“, te da je dogovoren sporazum o zoni slobodne trgovine.

Guterres je, međutim, istaknuo da je „već sada potražnja za afričkim robama, turizmom i doznakama u padu i da je „otvaranje zone slobodne trgovine potisnuto u drugi plan“.

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je da će pandemija „pogoršati dugotrajnu nejednakost i povećati glad, pothranjenost i sklonost ka oboljevanju“, prenosi Associated Press.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Guterres pozvao na prekid vatre u Gazi i Sudanu tokom ramazana

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!