Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 17:18 |

Brkić na videokonferenciji političkih direktora MVP-a Američko-jadranske povelje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na videokonferenciji političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i obrane članica i promatrača Američko-jadranske povelje

Tijekom videokonferencije sudionici su razmijenili mišljenja o regionalnoj suradnji s posebnim naglaskom na pandemiju COVID-19 te trenutačnim izazovima u regiji i njihovom utjecaju na regionalnu sigurnost, stabilnost i prosperitet. U tom smislu je posebice naglašen značaj Američko- jadranske povelje (A-5) kao instrumenta za unapređenje suradnje u oblasti sigurnosti, obrane i zajedničkog odgovora na krizne situacije. Na sastanku su predstavljeni i prioriteti ovogodišnjeg predsjedanja BiH Američko-jadranskom poveljom kao i aktivnosti koje naša zemlja namjerava provesti u sljedećem razdoblju. Zajednički je potvrđeno da članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u predstavlja još jedan uspjeh u regiji kao i realizaciju Open - Door Policy.

Sudionicima sastanka obratio se zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić. U uvodnom obraćanju zamjenik Brkić je istaknuo da se videokonferencija prvi put održava u novim okolnostima prouzročenim globalnom pandemijom COVID-19 te izrazio je uvjerenje da će se bez obzira na način održavanja sastanka donijeti važni zaključci. Naglasio je važnost predsjedanja BiH ovom regionalnom inicijativom s obzirom na to da se trenutačno suočavamo s globalnim izazovom današnjice kakav je pandemija COVID-19. 

S obzirom na značaj Američko-jadranske povelje u regionalnim pitanjima i euroatlantskim odnosima, zamjenik Brkić je ocijenio kako je riječ o inicijativi koja predstavlja instrument političke, sigurnosne, obrambene i vojne suradnje, vidljive u ovim nemirnim i izazovnim vremenima.

-Europske i euroatlantske integracije BiH, zajedno s dobrosusjedskim odnosima i regionalnom suradnjom, kao ciljevima vanjske politike BiH, izuzetno su važni za njezinu budućnost. Smatramo da je to preduvjet dugotrajnog mira, izgradnje institucija kao i održivog gospodarskog i političkog razvoja naše zemlje - naglasio je zamjenik ministrice Brkić.

Na kraju je istaknuo da Bosna i Hercegovina na putu europskih i euroatlantskih integracija visoko cijeni potporu i suradnju članica Američko-jadranske povelje. 

Sastankom je predsjedao pomoćnik ministrice za multilateralne odnose MVPBiH Almir Šahović.

Američko-jadranska povelja je regionalna inicijativa, koju su 2003. godine formirali Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, a kojoj su naknadno pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Srbija, Slovenija i Kosovo, na sastancima sudjeluju u statusu promatrača. Cilj inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana