Svijet     | 18.05.2020. 12:08 |

Vatikan i Italija ponovo održavaju vjerske službe

FENA Internet

VATIKAN, 18. maja (FENA) - Papa Franjo u ponedjeljak je objavio ponovno otvaranje bazilike Svetog Petra  a katoličke crkve održale su javne mise po prvi put u dva mjeseca,  u posljednjim ublažavanjima ograničenja uvedenih zbog sprečavanja širenja  koronavirusa u Italiji.

Franjo je to objavio na privatnoj misi u bazilici u kojoj je sahranjen papa Ivan Pavao II, povodom obilježavanja stote godišnjice rođenja pokojnog poljskog pape.

Baziliku, u kojoj je u petak izvršena  sanitarizacija, kasnije su svećenici otvorili za javnost održavanjem misa.

U obavijestima na engleskom i italijanskom jeziku poručuje se onima koji ulaze u baziliku da drže distancu od najmanje 1,5 metara, nose maske i peru ruke.

 Crkve širom Italije održale su mise na osnovu novih strogih smjernica dogovorenih između biskupske konferencije i vlade. Svećenici mogu predvoditi misu bez maske, ali moraju staviti i masku i rukavice kada obavljaju pričest.

U nedjelju je Papa zatražio od Italijana da poštuju nove norme "u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja ljudi“.

Tehnički je bazilika svetog Petra ostala otvorena tokom provođenja italijanskih restriktivnih mjera, iako samo za privatne molitve. Samo je nekolicina ljudi ušla u nju zbog povećanih mjera sigurnosti kako bi se izbjegla okupljanja na trgu pred bazilikom.

Vatikan još nije objavio kada će papa predvoditi misu s glavnog oltara pred javnošću. Njegove službe održane su od početka marta u skoro praznoj kapeli u njegovoj rezidenciji i prenošene su uživo na internetu ili na televiziji.

Vatikan je saopćio da je bazilika svetog Petra otvorena za velike mise koje se održavaju nedjeljom i svetim danima, i da će termometri biti korišteni za provjeru temperature onih koji ulaze u objekat, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Vatikanski sud osudio kardinala za pronevjeru u suđenju za korupciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo