Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 15:52 |

Poslanici PSBiH odlučili da raspravljaju o misi, CIK-u i respiratorima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Nakon pauze u zasjedanju poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su raspravu o dnevnom redu i to o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koja je uvrštena u dnevni red sjednice.

Usvajanje rezolucije predložili su poslanici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović pozvao je da se danas o tome ne raspravlja jer bez obzira kakav ishod glasanja bude temeljni razlog rezolucije je za sutra najavljena sveta misa za Bleiburg, a poslanici na to ne mogu uticati.

- Katolička crkva postoji više od 2.000 godina i ova rezolucija to neće promijeniti dok pitanje održavanje mise određuju vjerske institucije - kazao je Lovrinović koji je naglasio da rezoluciju predlažu nevjernici, ali i naglasivši da je on antifašista.

Kaže i da je komunizam bio totalitarni režim koji je činio zločine te je predložio da se, ukoliko postoji potreba da se govori o zločinima NDH, organizira posebna sjednica.

Predlagač rezolucije poslanik Arnaut je kazao da se antifašizam dokazuje, a ne samo riječima tvrdi, obraćajući se predsjedavajućem Doma Nebojši Radmanoviću (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) koji je kazao da je antifašista.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SAD) Adil Osmanović smatra da niko ne može biti protiv rezolucije koja odaje počast žrtvama, ali rezolucija treba da obuhvatiti žrtve svih fašističkih pokreta.

Stoga će, ukoliko ova točka bude uvrštena u dnevni red sjednice, SDA predložiti amandmane kako bi se rezolucijom osudili i četnički i drugi fašistički i totalitarni zločini, kao i osudili i genocidi koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu kao i u prošlom ratu.

Taj dokument, mišljenja je, treba biti sveobuhvatan, ali smatra i da treba osuditi ponašanje Sabora Republike Hrvatske koji je pokrovitelj mise.

Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut izazvala je buru na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo.

Ona naglašava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te poziva predstavnike Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini da preispitaju inicijativu za održavanje mise za Bleiburg sutra u Sarajevu i suzdrže se od njenog održavanja.

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH), govorila je o prijedlogu poslanika Demokratske fronte (DF) Dženana Đonlagića o imenovanju novog člana Centralne izborne komisije koji je uvršten u dnevni red sjednice za koji je kazala da je nastavak nezakonitosti, problematizirajući stručnost Željka Bakalara kojeg za člana CIK-a predlaže DF.

Član CIK-a Stjepan Mikić podnio je ostavku zbog odlaska u penziju te je Krišto podsjetila na odredbu Izbornog zakona koja kaže da ako član ne može obavljati dužnost Predstavnički dom imenuje novog člana iz konstitutivnog naroda iz kojeg je dolazio prethodni.

Imenovanje se vrši s kandidatske liste koju je dostavila Komisija za izbor i imenovanje te je predložila odluku o razrješenju člana CIK-a i imenovanju sljedećeg člana s liste kandidata, ali Dom to nije podržao.

Zastupnik DF-a Zlatan Begić je upozorio da bi se smjenom Stjepana Mikića na osnovu prijedloga Demokratske fronte uštedio iznos veći od 40.000 KM, s obzirom da bi na taj način Mikić ostao bez prava na otpremninu.

U dnevni red sjednice uvršten i tačka koja se tiče sporne nabavke respiratora iz Kine putem Federalne uprave civilne zaštite što je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić koji je zatražio od Agencije za lijekove BiH da obrazloži kako je firmi "Srebrna malina" dodijeljen posao s nabavkom respiratora.

Također, na dnevni red sjednice uvršten je i prijedlog poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića o potvrđivanju imenovanja Privremene istražne komisije za stanje u pravosuđu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo