Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 15:00 |

Uebber: BiH napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber izrazila je, u video poruci u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, solidarnost te naglasila da je BiH znatno napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba.

- Za mene lično to je bio doista uzbudljiv doživljaj kad sam prošle godine, nedugo nakon mog dolaska u Sarajevo, učestvovala na prvoj Paradi ponosa. Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh, ne samo za organizatore, nego i za prava LGBTI osoba - kazala je.

Ta manifestacija pokazuje pak, kako je naglasila, i to da je potrebna politička volja da bi se postigao napredak u ravnopravnosti.

- Nažalost, stalno iznova vidimo da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji, ponekad čak i fizičkim napadima. Moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi.

Prvi korak u tom pravcu moglo bi naprimjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba. Poštivanje i zaštita ljudskih prava su temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke. Kao njemačka ambasadorica ovdje u BiH ja ću se i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv diskriminacije istih i pomno pratiti razvoj te situacije - istaknula je u video poruci, saopćila je Press služba Ambasade Savezne Republike Njemačke.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obilježava se 17. maja, a ovogodišnji moto glasi 'Breaking the Silence'.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada Njemačke zbog politike RS i Milorada Dodika obustavlja četiri infrastrukturna projekta u RS

Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u RS-u

Njemačka ponovo izdvaja 95.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!