Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 14:00 |

Uebber: BiH znatno napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber uputila je video poruku povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obilježava 17. maja. 

- Ovogodišnji moto glasi "Breaking the Silence". Kao njemačka ambasadorica u BiH želim u povodu ovog dana izraziti moju solidarnost. BiH je u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala. Za mene lično to je bio doista uzbudljiv   doživljaj kada sam prošle godine, nedugo nakon mog dolaska u Sarajevo, učestvovala na prvoj Paradi ponosa. Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba - navela je ambasadorica Uebber.

Ova manifestacija, kako je dodala, pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti.

- Nažalost, stalno iznova vidimo da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima. Mi moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi - dodala je Uebber.

Prvi korak u tom pravcu prema njenim riječima, moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba. Naglasila je da su poštivanje i zaštita ljudskih prava temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke.

- Kao njemačka ambasadorica ovdje u BiH ja ću se dakle i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv njihove diskriminacije i pomno pratiti razvoj te situacije - kazala je Uebber, saopćeno je iz Njemačke ambasade u Sarajevu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću (VIDEO)

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću

Krišto s ministricom Luhrmann o evropskim integracijama BiH i saradnji sa SR Njemačkom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'