Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 16:49 |

Vlada RS - Epidemiološka situacija pod kontrolom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 14. maja (FENA) – Vlada Republika Srpske (RS) smatra da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja te je Narodnoj skupštini uputila Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta.

Tvrdi da je epidemiološka situacija, zbog koje je uvedeno vanredno stanje, stavljena pod kontrolu. 

- Prema dnevnom pokazatelju omjer broja testiranih i broja osoba s pozitivnim rezultatom testiranja je stabilan. Nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS. Bilježi se linearan rast broja zaraženih i smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno, uz primjenu zaštitnih mjera, vraćati u redovne tokove života – navedeno je u sopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

To podrazumijeva, kako se dodaje, vraćanje ranijim aktivnostima, s pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim provođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad provođenjem zakona i drugih akata.

Entitetska vlada odobrila je 400.000 KM Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora), kao i 3.989.700 KM za nabavku 1.000.000 zaštitnih odijela i 30.000 zaštitnih maski s ciljem sprečavanja i suzbijanja virusa korona.

Odobreno je i 4.000.000 KM Institutu za javno zdravstvo za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanja pojave virusa korona (COVID-19) u RS.

Na sjednici u Banjoj Luci vlada je utvrdila Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, po hitnom postupku, u kojem je ukupan okvir budžeta za 2020. godinu proširen za 188 miliona i iznosi tri milijarde 613 miliona KM.

Razlog za donošenje rebalansa budžeta RS za 2020. godinu, po hitnom postupku, proizilazi iz novonastale situacije, izazvane širenjem virusa korona, a koja je dovela do promjene u strukturi i visini budžetskih sredstava i budžetskih izdataka.

Također, došlo je do promjene prioriteta koji se finansiraju iz budžetskih sredstava, s akcentom na izmirenje povećanih potreba za zaštitu života i zdravlja ljudi u uslovima pandemije, te finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, navedeno je u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo