Ekonomija     | 14.05.2020. 16:12 |

Sindikat ArcelorMittala odbio prijedlog za smanjenje majske plaće

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 14. maja (FENA) – Glavni odbor Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica jednoglasno je danas na zasjedanju ocijenio neprihvatljivim prijedlog Uprave kompanije o samnjenju plaća ili slanje radnika na privremeno čekanje - potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović.

On napominje da su predstavnici svih 10 sindikalnih organizacija preduzeća, prije današnje sjednice GO, o prijedlogu Uprave upoznali i radnike.

- Svi radnici su bili stava da nije prihvatljiv prijedlog o smanjenju plaća niti slanja radnika na čekanje. Radnici su i u vrijeme najžešće pandemije koronavirusa naporno i vrijedno radili i proizvodili, čime su, kao i mnogo puta do sada, pokazali požrtovanost i odanost kompaniji – napominje Kapetanović, koji podsjeća da plaća u toj kompaniji nije uvećavana od februara 2018. godine.

Kapetanović ističe da je plan vodstva kompanije bio da dio radnika, zbog najavljenog remonta Visoke peći, od 15. do 27. maja pošalje „na čekanje posla“ ili da se smanje plaće.

Po tom se planu, plaće manje od 1.200 KM ne bi umanjivale, dok bi radnici koji se nalaze u platnom razredu od 1.200 – 1.500 KM za maj dobili 10 posto manje plaće. Plaće veće od 1.500 KM u neto iznosu umanjile bi se za 20 posto.

- U prijedlogu stoji da bi se plaća umanjivala i u narednim mjesecima, ako bi proizvodnja i prodaja gotovih proizvoda bila ispod 60.000 tona na mjesečnom nivou - kaže Kapetanović.

Podsjetio je da su 27. aprila Upravi kompanije poslali novi prijedlog kolektivnog ugovora, jer aktuelni ugovor ističe 31. maja. Prijedlogom novog kolektivnog ugovora Sindikat je zahtijevao uvećanje plaće, ali za sada nisu dobili odgovor Uprave.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sindikat prijavio inspekciji kompaniju AMZ zbog diskriminacije i neisplate bonusa svim radnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'