Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 16:27 |

Maarouf: Palestinski narod još vodi borbu za pravo na slobodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.maja (FENA) - Svaki 15. maj obilježavamo kao dan Nakbe - najveće palestinske katastrofe i početak višedecenijskog ugnjetavanja i obespravljivanja palestinskog naroda. Više od 800.000 Palestinaca od 1,4 miliona koji su 1948. živjeli u historijskoj Palestini u 1.300 sela i gradova raseljeno je u susjedne arapske zemlje i u druge zemlje svijeta, a njihova zemlja je zaplijenjena i okupirana, kazao je ambasador Države Palestine u BiH Majed Maarouf.

Kazao je da je Pojas Gaze postao najveći koncentracijski kamp na svijetu, svakodnevno suočavajući se s cionističkim napadima, nedostatkom pitke vode i sve lošijom ekonomsko-socijalnom situacijom.

-Od početka Nakbe, milion ljudi je zatvoreno ili pritvoreno a do kraja 2019. godine, 5.000 Palestinaca, od kojih 42 žene i 200 djece, se nalazi u cionističkim zatvorima u kojima su svakodnevno izloženi raznim psiho-fizičkim torturama i nepružanjem adekvatne zdravstvene pomoći zbog kojih većina zatvorenika ne doživi izlazak na slobodu - istakao je u saopćenju Maarouf.

Tog 15. maja počelo je komadanje Palestine, protjerivanje i uništavanje njenog naroda.

- Uprkos svemu, političke igre neće oslabiti volju palestinskog naroda koji će nastaviti borbu za svoj život, ljudska prava, mir i državu s glavnim gradom Jeruzalemom, jer je to ključ mira u cijeloj regiji - naveo je palestinski ambasador.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Palestinska zajednica u BiH pozdravila potez gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić

Palestinska zajednica u BiH čestitala Uskrs

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'