Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 14:18 |

Vlada SBŽ-a nije podržala prijedlog 'korona zakona'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 14. svibnja (FENA) - Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije, poznat i kao "korona zakon", nije dobio potporu na današnjoj sjednici Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ).

Ocijenivši da ovaj zakonski prijedlog nije predstavljao opasnost za stabilnost proračuna, njegov predlagač, ministar gospodarstva SBŽ-a Nisvet Hrnjić (SDA), kazao je novinarima da su protiv zakona glasali ministri iz HDZ-a BiH.

Zakon je, kako je kazao, predviđao subvencioniranje minimalne neto plaće, prvenstveno radnicima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad, a shodno proračunskim podućnostima i uposlenicima ostalih gospodarskih subjekata, koji trpe štete u poslovanju.

Hrnjić je istaknuo da je, među ostalim, bilo predviđeno i oslobađanje realnog sektora od parafiskalnih nameta, u vrijeme trajanja prirodne nesreće i 90 dana nakon nje.

- Vlada je prospustila dobru priliku da pošalje jasnu poruku potpore realnom sektoru u ovom teškom vremenu. Propustili smo priliku, iako propis nije bio preambiciozan i županijski proračun ga je mogao podnijeti. Realizacija sredstava išla bi po mjesečnim programima, kada bi Vlada utvrđivala iznos subvencije i kome je ona namijenjena. Time bi u potpunosti imala mehanizam kontrole i mogućnost da spriječi bilo kakav udar na proračun - kazao je Hrnjić.

Upozoravajući na pad proračunskih prihoda, ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) ocijenila je da je "korona zakon" široko postavljen i da bi predstavljao dodatni udarac na proračun.

Plavčić je istaknula da volja za pomoć realnom sektoru postoji i da ona može biti realizirana kroz programe, dok zakon, kako je kazala, nije potreban.

- Zabrinjavaju nas projekcije federalnog Ministarstva financija koje predviđaju pad javnih prihoda za 20,6 posto, što za naš proračun iznosi 44 milijuna maraka. Nisam podržala usvajanje "korona zakona", jer bi u ovoj formi to, to bio dodatni udar na proračun za još blizu toliko. Kroz rebalans proračuna, pokušavam udvostručiti iznos prethodno planiranih sredstava za pomoć realnom sektoru i iznalazim način kako bismo formirali fond za potporu. Zakon nije potreban jer njime dajete pravo da poslodavci, sa 34.000 uposlenih, imaju pravo na 203 marke, pa sad izračunajte koliko je to i koliko će trajati pandemija. Ministarstvo je tu napravilo grubi izračun, prema kojem to iznosi blizu 40 milijuna maraka - naglasila je ona.

Vlada SBŽ-a ranije je usvojila program, vrijedan oko 1,3 milijuna maraka, za pomoć radnicima u djelatnostima kojima je zabranjen rad.

Kako je rečeno, na objavljeni javni poziv pristiglo je oko 1.480 prijava, a planirano je da program obuhvati oko 4.000 uposlenika.

Vlada će tim radnicima financirati 50 posto minimalne neto plaće za travanj, što iznosi 203 marke po radniku.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'