Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 12:21 |

Pehar: U FBiH nema pacijenata oboljelih od Covida-19 na respiratoru

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 650 osoba, šest njih je bilo pozitivno na koronavirus Covid-19, a riječ je o osobama iz Žepča, Tešanja, Zenice, Sarajeva i Širokog Brijega.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je danas da takvi podaci ukazuju da je u Federaciji BiH još uvijek zadovoljavajuće epidemiološko stanje.

Do sada je testirano više od 25.000 uzoraka, a kod 998 osoba je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 260 i Zeničko-dobojskom kantonu gdje je 241 potvrđeni slučaj.

Od aktivnih slučajeva 33 je na bolničkom liječenju, a niti jedna od njih nije na respiratoru nakon dužeg vremena te Pehar ističe da je ukupno 745 oporavljenih pacijenata i 216 aktivnih pacijenata.

Dodao je da jučer nije bilo smrtnih slučajeva koji se povezuju uz infekciju novog koronavirusa te je i dalje ukupno 37 umrlih od početka pandemije.

Potvrdio je da se serološka testiranja još uvijek ne provode, ali to će se raditi prema procjeni ukoliko bude potrebe i ukoliko se dogodi novi val zaraze koronavirusom.

Govoreći o putovanjima u druge zemlje, Pehar je kazao da postoji mnogo nejasnoća oko pravila koja vrijede za ulazak u neke zemlje te da se govori da bi jedan od tih uvjeta trebao biti negativan test, ali najavljuju da kada se stvore uvjeti za to zdravstveni sistem će znati odgovoriti na upite građana.

(Uskoro VIDEO)

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana