Regija     | 14.05.2020. 08:26 |

Crnogorska policija suzavcem na prosvjed vjernika SPC zbog uhićenja svećenika

FENA Agencije

PODGORICA, 14. svibnja (FENA) - Crnogorska policija uz pomoć suzavca razbila je u srijedu navečer prosvjede građana u nekoliko gradova u zemlji nakon što je sud odbio žalbe odvjetnika episkopa SPC Joanikija i nekoliko svećenika zbog određivanje 72-satnog pritvora.

Episkop Joanikije, jedan od najbližih suradnika mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija i sedam svećenika te vjerske organizacije nalaze se od utorka navečer u pritvoru jer su organizacijom litije u Nikšiću kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća građana prekršili mjeru zabrane okupljanja koju je crnogorska vlada donijela kako bi suzbila epidemiju koronavirusa.   

Kako prenose Hina crnogorske medije, policija je koristeći suzavac i šok bombe rastjerala građane koji su prosvjedovali u Nikšiću, dok su prosvjednici gađali policiju kamenjem i skandirali su "Ustaše",  "Ne damo svetinje" i "Pustite vladiku".

Mjera prisile crnogorska policija upotrijebila je i u Pljevljima gdje su vjernici također prosvjedovali zbog pritvaranja svećenika SPC.

Prosvjedne šetnje građana i vjernika SPC organizirane su i u Budvi, Beranama i Andrijevici.

Tijekom rasprave u crnogorskom parlamentu zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta (DF) priopćili su da su imali plan da zbog uhićenog svećenika pozovu svoje simpatizere da blokiraju sve prometnice u Crnoj Gori, ali da su od te namjere odustali nakon poziva Episkopskog Savjeta SPC i mitropolita Amfilohija.

Lider DF-a Andrija Mandić rekao je da su dobili poziv iz SPC iz koje je poručeno i „DF-u i svim strankama da se suzdrže od bilo kakvih stranačkih i političkih zloupotreba crkve“.

Episkopsko vijeće SPC-a u Crnoj Gori zatražilo je ranije da se uhićeni svećenici puste na slobodu i pozvalo sve političke lidere da se suzdrže od bilo kakvih zloupotreba crkve, pojašnjavajući da je do jučerašnje litije došlo spontano jer „svi okupljeni vjernici nisu mogli stati u crkvu već se u tradicionalni hod krenulo spontano, čemu ni pred Bogom niti pred ljudima nije bilo alternative", navedeno je u priopćenju.

Odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužiteljstva, zbog „protuzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“.

Predsjednik Srbije i patrijarh Irinej zabrinuti

Crnogorski mediji prenijeli su priopćenje iz Beograda u kojem je navedeno da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izrazili u telefonskom razgovoru zabrinutost povodom uhićenja svećenika.

U zajedničkoj izjavi Patrijarh SPC Irinej naveo je “da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, te da je uhićenje svećenika „dokaz da crnogorska država provodi progon Srpske pravoslavne crkve”.

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su izražavali neslaganje sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom.

SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.   

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo