Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 17:30 |

Isplata jednokratne pomoći za umirovljenike u Brčkom počinje sljedećeg tjedna

FENA Saopćenje

BRČKO, 12. svibnja (FENA) – Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici u utorak usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava za Program utroška sredstava jednokratne novčane pomoći za umirovljenike s prebivalištem u Brčkom za 2020. godinu i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava: Jednokratna novčana pomoć za umirovljenike s prebivalištem u Brčkom za 2020. godinu, priopćeno je iz Ureda za informiranje brčanske Vlade.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčkog Akif Pezerović kazao je kako je odluka usvojena ranije u odnosu na prošlu godinu zbog trenutačne situacije s koronavirusom, a sve s ciljem kako bi se izašlo u susret i ovoj ugroženoj populaciji. 

Kako je istaknuto, isplata jednokratne pomoći za umirovljenike počet će sredinom sljedećega tjedna.

"Da bi se ostvarili svi uvjeti za novčanu pomoć, umirovljenik mora imati mjesto prebivališta u Distriktu najkasnije do 1. rujna 2018. godine, biti korisnik mirovine iz jednog od fondova MIO Federacije BiH i Republike Srpske, država okruženja i država Europske unije, umirovljenik jednog od fondova mora biti evidentiran u osnovnoj bazi evidencije umirovljenika iz 2010. godine i nadograđenoj bazi u 2019. godini te nad njim mora biti izvršena provjera statusa života u 2020. godini", kazao je Pezerović.

Dodao je kako će novčanu pomoć imati i umirovljenici koji su u razdoblju od 3. svibnja do 31. srpnja 2020. godine evidentirani kao "novi" umirovljenici u Pododjelu za socijalnu skrb uz prilaganje neovjerenih dokumenata kao što su preslika rješenja o umirovljenju, preslika čeka od mirovine i preslika tekućeg računa banke ili potvrde ili ispisa računa iz banke.

Po njegovim riječima, pravo na novčanu pomoć imat će oko 10.800 umirovljenika.

Pezerović je naglasio kako će novčana pomoć za umirovljenike biti na prošlogodišnjoj razini, dok će visina pomoći za novoevidentirane umirovljenike s mirovinom do 371,77 KM iznositi 150 maraka.

"Ako umirovljenik prima mirovinu od 371,78 do 465,87 maraka, novčana pomoć će iznositi 100 maraka, a ako je visina mirovine od 465,88 do 915 maraka isplata jednokratne novčane pomoći će se izvršiti u iznosu od 50 maraka. Vlada je u ovu svrhu izdvojila 1.370.000 maraka, a ona skupina umirovljenika koja nema pravo na ovu naknadu bit će javno objavljena, a to su osobe koje imaju mirovinu preko 915 maraka", pojasnio je Pezerović.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za studente generacije prvog ciklusa studija s područja Brčko distrikta BiH te Prijedlog odluke o određivanju kontakt-osobe za prihvat međunarodne pomoći u BiH uime Brčko distrikta BiH.

Također, usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo za izradu godišnjih planova gospodarenja šumama u vlasništvu Brčko distrikta BiH i šumama u privatnom vlasništvu na području Brčkog za 2020. godinu.

Vlada je primila k znanju i Informaciju u svezi s problemom izrade šumskogospodarske osnove i gospodarenja šumama Distrikta i privatnim šumama, navodi se u priopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'