Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 11:38 |

Evropska unija stipendijama pomaže romskoj populaciji

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 12. maja (FENA) - Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla uz finansijsku podršku Evropske unije i Romskog obrazovnog fonda implementira projekte koji se odnose na podršku učenicima romske nacionalnosti, a koji pohađaju srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona, kroz stipendije i prelazak na tržište rada.

Nedžad Jusić iz Udruženja "Euro Rom" navodi da je 15 učenika romske nacionalnosti korisnika tog projekta.

- Zahvaljujući podršci, svi učenici će uspješno završiti ovu školsku godinu, a 10 učenika će diplomirati – ističe Jusić.

Još jedan od projekata koji provodi to udruženje odnosi se na podršku redovnim studentima romske nacionalnosti koji pohađaju akreditovane univerzitete na području Tuzlanskog kantona, te nakon školovanja njihov prelazak na tržište rada. Dva studenta romske nacionalnosti su korisnici tog projekta.

Oba navedena projekta se realizuju u okviru Regionalnog projekta “Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Romkinje i Rome na području zapadnog Balkana i Turske“, koji je finansiran  sredstvima Evropske unije i Romskog obrazovnog fonda.

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla je osiguralo i distribuiralo 14 prehrambenih i higijenskih paketa za 15 korisnika projekta, koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje na projektnim lokacijama u Zenici, Visokom, Kaknju, Zavidovićima i Brezi, odnosno za 14 porodica uključenih u projektne aktivnosti.

Također, je osiguralo i distribuiralo dva prehrambeno – higijenska paketa za dva studenta korisnika projekta. Studenti su dobili i dva tableta, kako bi neometano pratili on line nastavu i pristupili platformi fakulteta. Ukupna vrijednost donacije iznosi 2.655,69 KM.

- Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji i Romskom obrazovnom fondu, koji su pored pružanja podrške u jačanju kvaliteta obrazovanja i znanja romskih učenika i studenata, omogućili i dodatnu podršku u vidu donacije, što je veoma značajno našim korisnicima u ovim teškim vremenima – rekao je Jusić.

Nadaju se da će ta donacija itekako pomoći Romima i njihovim porodicama, dok još traje pandemija koronavirusa COVID -19 te da će lakše prebrodili i ekonomsku krizu koja je zadesila većinu stanovništva, a pogotovu romsku populaciju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brčko: Na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

OSCE pozdravio usvajanje nastavnog plana i programa za predmet Romski jezik u TK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana