Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 11:22 |

Podignuta otpužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, Alana Durakovića, rođenog 1997. u Bihaću i Amira Bakrača, rođenog 1997. u Bihaću. 

Optuženi se terete da su djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje skupine od najmanje 15 ilegalnih migranata s područja Egipta, koji su ilegalno boravili u BiH. 

Optuženi se terete da su se organizirali i sudjelovali u transportu ilegalnih migranata s područja Bihaća, prema riječnoj granici s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi, te izvršili nabavku čamaca za ilegalni prelazak migranata s ciljem njihovog prebacivanja u Hrvatsku, te dalje prema drugim zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.  

U izvršenju kaznenog djela počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su pronašli ilegalne migrante na obali Save, u blizini Kozarske Dubice, spriječili njihovo dalje krijumčarenje te lišili slobode počinitelje kaznenog djela. 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo - organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo