Bosna i Hercegovina     | 12.05.2020. 11:07 |

Nekropola stećaka Radimlja na markama HP Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. svibnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje redovite poštanske marke "Arheološko blago 2020." s motivom nekropole stećaka Radimlja, nacionalnog spomenika BiH, a autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko.

Nekropola se nalazi u Vidovu polju kod Stoca, a broji 133 stećka koji datiraju u 15. i 16. stoljeće. Najviše ih je u obliku "sanduka" i "sljemenjaka", a 63 stećka su ukrašena.

Motivi su arkade i muške figure s uzdignutom rukom, križevi i stilizirani križevi, povijene lozice s trolistom, štitovi s mačem, zatim scene lova, plesa, dvoboja te drugi ornamenti ili figuralni prizori, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Natpisi na hrvatskoj ćirilici ili bosančici upućuju na to da je nekropola pripadala plemićkoj obitelji Hrabena - Miloradovića, a također, trojica klesara Miogost, Bolašin Bogavčić i Ratko Brativoić uklesali su svoja imena.

U neposrednoj blizini nekropole nalazi se veći broj ilirskih tumulusa što ukazuje, navode, na kontinuitet sahranjivanja i nastavak tradicije pokapanja uz stare grobove.

Ove marke s motivom navedene nekropole u poštanskom prometu koriste se od 12. svibnja 2020. godine, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!