Ekonomija     | 10.05.2020. 11:50 |

Svjetska tržišta - Indeksi porasli unatoč lošim ekonomskim pokazateljima

FENA Internet

NEW YORK, 10. svibnja (FENA)  - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer su ulagači odlučili ignorirati loše gospodarske pokazatelje, a više se usmjeriti na solidne poslovne rezultate kompanija i vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,6 posto, na 24.331 bod, dok je S&P 500 skočio 3,5 posto, na 2.929 bodova, a Nasdaq indeks 6 posto, na 9.121 bod.

Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, a nastavile su rasti i na početku svibnja.

To se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je više od 60 posto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 posto.

Početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada za 6,3 posto.

U fokusu ulagača posljednjih je dana i postupno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.

- Zasad sve ide glatko, a to je za tržište dobar znak - kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte jer bi s oživljavanjem gospodarstava trebala ojačati i potražnja za 'crnim zlatom'.

Zbog toga su loši gospodarski pokazatelji prošloga tjedna bili u drugom planu. Tako i podatak da je u travnju u SAD-u izgubljeno 20,5 milijuna radnih mjesta, što je najveći pad zaposlenosti od Velike depresije 1930.-ih godina. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila sa 4,4 na rekordnih 14,7 posto.

- Tržište se, ispravno ili pogrešno, više fokusira na to kakvi će pokazatelji biti za dva, tri mjeseca, nego na sadašnje - kaže Eric Freedman, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3 posto, na 5.935 bodova, a frankfurtski DAX 0,4 posto, na 10.904 boda. No, pariški CAC oslabio je 0,5 posto, na 4.549 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,85 posto, na 20.179 bodova, javlja SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!