Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 12:25 |

U Bugojnu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO , 9. maja (FENA) - Na spomen-obilježje ispred zgrade gimnazije u Bugojnu cvijeće je danas, u povodu Dana pobjede nad fašizmom, položila delegacija Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR).

Čestitajući građanima 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, putem lokalnih medija, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić  kazao je kako „fašizam još uvijek nije iskorijenjen, te da je i danas prisutan u svijetu, gdje se reflektira na različite načine“.

- Deveti maj  je dan kada se s ponosom sjećamo i odajemo počast svim antifašistima, svim borcima za ljudska prava, svim našim časnim i hrabrim sinovima i kćerima, koji su se uvijek odlučno i snažno suprotstavljali fašizmu i svakom obliku diskriminacije i dominacije, koji su svoje ljudske živote položili na putu opstanka i nezavisnosti jedine nam domovine -rekao je Ajkunić.

Istaknuo je kako današnji datum ima dodatni značaj i vrijednost, budući da se obilježava i kao Dan dobitnika najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatne policijske značke, te kao Dan logoraša Bosne i Hercegovine, kojima je, također, uputio prigodne čestitke.

-Ni u ovo doba koronavirusa, ne trebamo zaboravljati historijski značajne datume za našu zemlju. Nažalost, u nemogućnosti smo da ih obilježavamo onako kako smo to činili ranijih godina, ali se nadam da će doći uskoro vrijeme kada ćemo to moći uraditi - poručio je bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom