Stranačke aktivnosti     | 09.05.2020. 12:11 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Šepić: Pobijedili smo fašizam i 1945. i devedesetih

“Danas slavimo Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana, te se sjećamo logoraša i početka opsade i napada na Mostar.

Na ovaj dan, 9. maj, određeni su naši historijski tokovi - slavili smo 1945., najčasnija vojska se tokom devedesetih izborila za slobodu. Zlatni ljiljani su bili pokretačka snaga otpora i borbe za općeljudske i civilizacijske vrijednosti i oni su bili na čelu vojske koja se suprostavila novom fašizmu na našim prostorima i tako su nastavili slavnu tradiciju otpora nacizmu i fašizmu za kojeg se mislilo da je pobijeđen 1945. godine.

Evropa se nakon 9. maja 1945. počinje ujedinjavati na tim temeljima i mi kao država nemamo vanjskopolitičku alternativu evroatlanskim integracijama.

Danas i logoraši obilježavaju svoj dan, prisjećajući na patnje i torture kroz koje su prošli - ideologije koje su stajale iza logora ni danas nisu poražene, te je stoga važno da se borimo protiv historijskog revizionizma i promocije zla.

Na današnji dan 1993. počeo je napad i opsada Mostara, čiji su branioci, među kojima su bili i Zlatni ljiljani, pokazali da se svijetla tradicija borbe za humanističke i civilizacijske vrijednosti nastavlja i da Bosna i Hercegovina nije nikakva fikcija nego historijska činjenica.

Zato, ponosno i dostojanstveno - iskrene čestitke povodom 9. Maja,” poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo