Kultura     | 10.05.2020. 10:56 |

Franjevački muzej u Livnu čuva najstariju vunenu tkaninu u Europi

FENA Mario Loncar

LIVNO, 10. svibnja (FENA) - U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica (FMGG) u Livnu čuva se najstarija vunena tkanina u Europi, a riječ je o prapovijesnom pogrebnom plaštu.

Ravnateljica tog muzeja Dražena Džeko kazala je za Fenu kako je vuneni plašt u koji je pokojnik bio umotan te položen u drveni lijes nađen u središtu zemljanog tumula tijekom sustavnog arheološkog iskopavanja 1983. i 1984. godine na Pustopolju, na dijelu Kupreškog polja.

- Na temelju radiokarbonske analize plašt je datiran u razdoblje između 1495. i 1435. godina prije Krista, a izrađen je od vunenih vlakana, pretpostavlja se dobivenih od muflona ili divlje ovce - kazala je Džeko.

Dodala je da se čitav plašt tijekom iskopavanja zbog nagle promjene mikroklimatskih uvjeta raspao na 596 fragmenata raznih dimenzija.

Prema njenim riječima, tkanje je izvedeno na vertikalnom tkalačkom stanu osnove otežane keramičkim utezima, a utvrđene su četiri različite tehnike tkanja kojima je izveden osnovni dio tkanine, veliki i uži obrub te ukrasna pletenica.

Govoreći o radu Franjevačkog muzeja, ravnateljica je kazala da zbog situacije uzrokovane koronavirusom od sredine ožujka ne primaju posjetitelje te da su brojne grupne posjete najavljene za travanj i svibanj otkazane.

Otkazana je, kaže Džeko, i Europska noć muzeja koje se ove godine trebala obilježavati 15. svibnja otvorenjem dviju arheoloških izložbi iz Muzeja grada Šibenika.

Međutim, i bez rada s posjetiteljima djelatnici Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica imaju pune ruke posla.

- U tijeku su pripreme za 2. međunarodni trijenale grafike koji bi trebao biti otvoren koncem lipnja u sklopu programa manifestacije 'Kulturno-vjerski dani Naša Gorica'. Trenutno su za ovu izložbu pristigli radovi 65 umjetnika iz 34 zemlje svijeta, pripremamo katalog, a samo otvorenje grafičke smotre ovisit će o epidemiološkoj situaciji -  istakla je Džeko.

O razvoju situacije ovise i dva planirana arheološka istraživanja, kao i gostovanje izložbe fotografija Mate Kaića u Zagrebu.

Kako je naglasila, većina projekata planiranih u 2020. godini zasnovana je na međunarodnoj suradnji i zbog toga je njihova provedba upitna, a dio aktivnosti odgođen je za jesen u nadi da će situacija biti povoljnija.

- Svjesni situacije uzrokovane virusom Covid- 19 i neizvjesnosti koju ona sa sobom nosi, planiramo završiti aktivnosti započete u 2020. godini te pripremati planirane projekte za jesen, poput Međunarodnog simpozija o budućnosti tradicionalnih grafičkih tehnika - poručila je Džeko.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi „in situ“ muzej u Hercegovini

Predstavljena knjiga 'Stranputice rane arheologije u Bosni i Hercegovini' prof. Adnana Kaljanca

Arheolozi otkrili 'novu' rimsku frazu na drevnoj čaši u Mortselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo