Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 10:36 |

Topčagić: Dan Evrope ove godine dočekuje se u znaku borbe protiv koronavirusa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom ove godine Evropa dočekuje u znaku borbe protiv koronavirusa, ali ne treba zaboraviti sve ono dobro što je donijela pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i kasnije uspostava Evropske unije - kazao je u intervju za Fenu predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić.

- Mir, stabilnost i ekonomski prosperitet na evropskom kontinentu je projekat koji je počeo saradnjom šest država u vrlo specifičnoj i ograničenoj oblasti proizvodnje uglja i čelika, ali je kasnije proširen u politički projekat i rekao bih najuspješniji projekat širenja mira i stabilnosti na evropskom kontinentu - dodao je Topčagić.

Zbog toga su, naglašava, i druge države željele da se uključe u takav projekt te danas Evropska unija ima 27 država članica i još šest država sa zapadnog Balkana koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo i koje kroz ispunjavanje različitih postavljenih uvjeta nastoje postati članicama.

Bosna i Hercegovina je nakon rata devedesetih željela da se pridruži takvom projektu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta uz neke početne korake uspjelo se doći do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje bezviznog režima, a podnesen je i zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon toga BiH je dobila Mišljenje Evropske komisije gdje je navedeno da će se kod ocjenjivanja da li je država spremna za kandidatski status posebno cijeniti napredak u 14 prioritetnih oblasti.

- Nažalost, nakon objave tog mišljenja u maju prošle godine malo toga se u BiH dogodilo. Tek nedavno pred samit u Zagrebu tokom hrvatskog predsjedavanje Evropskom unijom pokrenute su neke aktivnosti s ciljem da se pokušaju uraditi bar neki od ovih 14 prioriteta - podvlači Topčagić.

Stoga je BiH još uvijek potencijalni kandidat, kao i Kosovo u istoj regiji, a ostale države ili su u statusu pregovaranja ili su im obećani počeci pregovora ili imaju status kandidata za članstvo.

Topčagić naglašava da to nije samo formalna stvar što je uočljivo i kod dodjele sredstava iz evropskih fondova jer je vidljivo da države kandidati imaju povoljniji status nego države potencijalni kandidati, tako je bilo i nakon poplava 2014. godine, a tako je i sada.

Dakle, nastojanje da se BiH približi Evropskoj uniji i da napreduje u ovom procesu ima svoje simboličke poruke, ali ima i vrlo praktične vrijednosti kroz pristup povećanim evropskim fondovima.

- Samit u Zagrebu koji je održan u vrlo specifičnim uvjetima kao online konferencija donio je novu obnovljenu potvrdu svih država članica Evropske unije o evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana, ali jasno je da se od BiH i ostalih u regiji očekuje da više rade na reformama kao preduvjetu za daljnji napredak - podvukao je Topčagić.

Kako je istaknuo, Evropa danas suočena s problemima u svom funkcioniranju nije spremna da se više angažira na provođenju i pospješivanju reformi nego se očekuje od BiH da pokrene stvari, a onda na osnovu toga da se lobira i traži podrška država članica Evropske unije.

Govoreći o očekivanjima da BiH dobije status kandidata u junu kada se očekuje novi izvještaj Evropske komisije, Topčagić kaže da je juni vrlo blizu te bi izvještaj za manje od mjesec dana trebao biti objavljen.

- Ukoliko mi u BiH budemo u stanju da učinimo napredak bar u nekoliko od 14 zadanih oblasti onda će se to odraziti i u izvještaju Evropske komisije. Ne mogu tvrditi u ovom trenutku da će biti prijedloga za dobijanje kandidatskog statusa jer Evropska komisija predlaže, a države članice jednoglasno odlučuju o tome - pojašnjava Topčagić.

No mišljenja je da bi u svakom slučaju bilo dobro i potrebno da u BiH dođe do dogovora i da se pokrene taj proces jer je on dobar za sve, a onda da se s mnogo argumenata traži i od država članica EU da to podrže i dodijele kandidatski status BiH što je opet samo jedan novi korak prema otvaranju razgovora o članstvu, a onda i članstvu u budućnosti.

- Bosna i Hercegovina propušta prilike koje joj se ukazuju. Nažalost i ranije, a evo i sada je to moja ocjena - zaključio je intervju za Fenu predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador BiH Topčagić i gradonačelnik West Midlandsa Street posjetili Bosansku kuću u Birminghamu

Dan Evrope: Vizije koje ujedinjuju EU u izazovnim vremenima

Sattler u Jajcu za Dan Evrope: Jajce ima potencijala i zaslužuje biti na UNESCO-ovoj listi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom