Svijet

Japan i SAD dogovorili saradnju na pronalasku vakcine protiv COVID-19

Internet

TOKIO, 8. maja (FENA) - Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su blisku saradnju dviju zemalja u pronalasku vakcine i lijekova protiv COVID-19, kao i u naporima da ojačaju ekonomiju.

Dvojica čelnika razgovarali su telefonski u situaciju kada nastoje ponovo pokrenuti poslovne aktivnosti u svojim zemljama.

Glavni sekretar japanske vlade Yoshihide Suga rekao je novinarima da su čelnici razmijenili mišljenja o situaciji  u vezi s COVID-19, mjerama za sprečavanje daljnjeg širenja tog virusa, pronalasku lijekova i vakcina te o koracima za ponovno otvaranje ekonomija Japana i SAD-a. 

Dodao je da je japanski premijer predložio razgovor s Trumpom, prenio je AP.

- Od velikog je značaja da Japan i Sjedinjene Države sarađuju, što je i dogovoreno tokom razgovora dvaju lidera, a u isto vrijeme se očekuje da se međunarodna zajednica ujedini i riješi krizu izazvanu pandemijom - rekao je Suga.

Japansko ministarstvo zdravstva je, u rijetkom ubrzanom procesu, odobrilo u četvrtak antivirusni lijek Remdesivir kompanije Gilead Sciences Inc., za liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19. Odobrenje je dato u okviru posebnog brzog postupka samo četiri dana nakon što je kompanija podnijela prijavu.

U Japanu je i dalje na snazi vanredno stanje, koje je produženo ove sedmice do kraja maja, ali nisu provedene stroge restriktivne mjere.

Sjedinjene Države imaju više od 1,2 miliona prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom, a smrtnih slučajeva preko 75.000, dok Japan ima oko 15.500 zaraženih i 580 smrtnih slučajeva.

(FENA) J.Č.