Stranačke aktivnosti     | 07.05.2020. 15:02 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Nikšić: Diskutabilan izbor Draška Milinovića za kandidata direktora Regulatorne agencije za komunukacije je proizvod političkog pritiska 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, povodom izbora Draška Milinovića kao kandidata za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, uputio je pismo Vijeću ministara BiH, kolegijima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, OHR-u, OSCE-u i ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) 

„Želim da Vam skrenem pažnju kako se vanredno stanje, odnosno stanje prirodne nesreće, uzrokovano epidemijom Covid-19 koristi da bi se donosile katastrofalne odluke koje će imati posljedice i ugroziti ljudska prava, slobodu i demokratiju u našoj zemlji. Naime, u vrijeme kada je pažnja javnosti usmjerena na borbu s pandemijom, Savjet Regulatorne agencije za komunijacije BiH, 24. aprila 2020. godine donio je odluku na telefonskoj sjednici o izboru Draška Milinovića na poziciju direktora RAK-a.  

Izbor Draška Milinovića za kandidata na sjednici Savjeta RAK-a je proizvod političkog pritiska i više nego diskutabilan. Naime, on nije bio najkvalitetniji kandidat sve do samog glasanja o čemu je posvjedočio bivši predsjednik Savjeta RAK-a, koji je 27.4.2020. godine podnio ostavku na funkciju upravo zbog njegovog imenovanja. Ne spadam u ljude koji druge cijene prema tome kakvo je njihovo političko opredjeljenje, već po tome kako obavljaju svoje poslove. Zbog toga nemam nikakve potrebe da problematiziram činjenicu da je Draško Milinović obavljao funkciju šefa kabineta predsjednika Republike Srpske (RS) u mandatu Milorada Dodika, kao i u mandatu Željke Cvijanović. 

Naime, za mene je sporno na koji je način i kako obavljao funkciju direktora javnog servisa Radio televizije Republike Srpske (RTRS), sve do kandidovanja na konkurs za direktora RAK-a. Iz svega što je i kako radio na toj funkciji potpuno je jasno kako je tu imenovan da kao poslušan kadar provodi politiku SNSD-a i njenog lidera. Da je to zaista i bilo tako najbolje se vidi iz činjenice da je aktuelni saziv Savjeta RAK-a u svom redovnom mandatu (2014-2018.), te u tehničkom mandatu poslije isteka redovnog (2018. - 2020.) izrekao 19 izvršnih mjera protiv javnog servisa RTRS, pa i direktora lično. 

Ukupni iznos novčane kazne na temelju izrečenih mjera je 246.600 KM i to samo zbog toga što je Savjet Agencije, uvažavajući teškoće u finansijskom poslovanju RTRS, kao dijela Javnog servisa BiH, dio kazni umanjio u odnosu na prvostepene kazne. Da Savjet Agencije nije pokazao popustljivost,  kazna bi bila plaćena iz pretplate koju plaćaju građani i budžeta Narodne skupštine RS, kao osnivača, zbog utvrđenih višestrukih prekršaja iznosile bi preko 500.000 KM. 

Jedna od mjera (donesena 29.8.2017. godine) zbog neprovođenja odluka Agencije i kršenja zakona i pravila Agencije obuhvatila je i kaznu u iznosu od 15.000 KM protiv Draška Milinovića, kao odgovornog lica. Dakle Draško Milinović, sadašnji kandidat Savjeta Agencije za novog generalnog direktora, u svom prethodnom radu jasno je, kao čelni čovjek RTRS, potvrdio svoju opredijeljenost da se zakoni i propisi u BiH ne moraju poštovati. Izvršavajući naloge svojih političkih mentora, zbog stava direktora, RTRS je kažnjavana pored ostalog i zbog pristrasnog izvještavanja u periodu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine. Na taj način je prema mišljenju Savjeta Agencije napravljena šteta uskraćivanja javnosti da pravično, nepristrasno i objektivno budu informisani od strane RTRS kao Javnog servisa u BiH, koji se finansira od prikupljene pretplate svih građana, a ne samo onih koji daju podršku političkoj stranci koju gospodin Milinović favorizira. 

Da ne spominjem kako je u njegovom mandatu na RTRS, potpuno cenzurisano sve u vezi bilo kojeg građanskog protesta u RS, posebno insistiranje javnosti na rješavanju ubistva poznatog kao  “pravda za Davida”, da je eskiviran svaki kritički osvrt nezavisnih intelektualaca u BiH na stanje u entitetu RS, onemogućeno opoziciji da ima medijski prostor, te se nebrojeno puta negirale činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Hagu o genocidu u Srebrenici. 

Iz svega navedenog potpuno je jasno da je Draško Milinović, prijedlog Savjeta RAK-a, koji ga je kažnjavao, za generalnog direktora u stvari došao kao rezultat političkog pritiska Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovog lidera Milorada Dodika. Smatram potpuno neprihvatljivim da on uopšte bude kandidat, a ne da eventualno i obavlja tako odgovornu i važnu funkciju. 

Iskreno se nadam kako dijelimo zajedničku opredijeljenost kada je u pitanju jačanje nezavisnosti državnih institucija, nezavisnosti i objektivnosti medija, prava novinara i slobode svih građana da budu objektivno informisani. Upravo zbog toga izražavam ozbiljnu zabrinutost i protivljenje da čovjek koji je u svom dosadašnjem radu kao direktor RTRS bio personifikacija svega suprotnog bude imenovan za direktora Regulatorne agencije za komunikacije. 

Želim napomenuti kako je svrha postojanja RAK-a, po ugledu na slične institucije u Evropi, utemeljena na principima nezavisnosti, provođenju regulacije i monitoringu poštivanja zakona i pravila te osiguranju tehničkih, finansijskih i kadrovskih preduslova za efikasno izvršavanje zadataka. Zadaci RAK-a su ono što čini njihovu osnovnu misiju. Misija Agencije je, između ostalog, i razvoj medijskih sloboda u kontinuitetu za dobrobit svih građana i društva u cjelini. 

Lično se kao zastupnik, ali i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, osjećam odgovornim za budućnost nezavisnosti institucija poput RAK-a. Za razliku od pojedinih članova Savjeta RAK-a, smatram da bilo kakva politizacija i politički monopol od strane vladajućih stranaka može dovesti do nesagledivih posljedica i to na način da se dio javnih servisa, kao i privatnih medija, ili stavi pod kontrolu ili usljed konstantnih pritisaka njihova svrha postojanja relativizira, a njihov rad potpuno onemogući. 

Zato Vam se obraćam na ovaj način i pozivam da u skladu sa svojim nadležnostima i svim raspoloživim sredstvima utječete na zaustavljanje procedure koja predstoji, kada je riječ o imenovanju Draška Milinovića za direktora RAK-a. Smatram kako bi se time trajno ugrozio opstanak nezavisnih medija, a samim tim i narušio razvoj demokratije i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini“, navodi u svom pismu Nikšić. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom