Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 17:57 |

Džaferović: BiH potreban kandidatski status za članstvo u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na samitu "Evropska unija - zapadni Balkan" održanom putem videokonferencije kada je izrazio iskreno saučešće porodicama preminulih od koronavirusa, kazavši da je BiH uz one kojima je trenutno najteže, kao i sve one koji su u ovim teškim trenucima na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

- Situacija kroz koju svi prolazimo je bez sumnje jedan od najvećih izazova našeg vremena. Covid-19 ne poznaje granice, regije, nacije. Međutim, usprkos fizičkoj izolaciji, ova nesreća koju preživljavamo nas je sve dodatno zbližila i stavila u prvi plan potrebu za većom uzajamnom saradnjom i solidarnosti - ocijenio je.

Zahvalio je Evropskoj uniji i zemljama članicama za pomoć i podršku u ovom teškom vremenu kada se i većina država članica Evropske unije također nalazi u izuzetno teškoj situaciji zbog čega pomoć Evropske unije ima još veću težinu i simboliku.

- Pomoć Evropske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja  i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih geopolitičkih prioriteta Evropske unije, odnosno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji - smatra Džaferović.

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH postala dijelom Zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavkama medicinskih kontramjera, kao i zbog odluke Evropske unije da izuzme zapadni Balkan od obaveze dobivanja odobrenja za izvoz medicinske opreme.

Naglasio je da današnji video-sastanak pruža mogućnost za nastavak političkog dijaloga na visokom nivou s Evropskom unijom i njenim zemljama članicama, a činjenica da je Evropska unija odlučila da, usprkos izuzetno teškoj situaciji organizira sastanak dodatno naglašava političku poruku o značaju koji EU pridaje zapadnom Balkanu, kao njenom prirodnom dijelu.

Današnji Summit je i izvanredna prilika, dodao je, da se još jednom podvuče koliko se cijeni pristup Evropske unije da u njenu strategiju ekonomskog oporavka uključi i njeno susjedstvo, s posebnim mjestom za zapadni Balkan.

- Bosna i Hercegovina smatra da bi u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji poseban akcenat trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne efekte za oživljavanje ekonomija - intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturnih radova, sektor energije, s posebnim akcentom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i podrška malim i srednjim preduzećima - pojasnio je.

Napomenuo je da nadležne bh. institucije intenzivno rade na pripremi prijedloga projekata koji će se dostaviti Evropskoj komisiji u narednom periodu.

Također, istaknuo je da BiH s nestrpljenjem očekuje objavu novog paketa proširenja u junu izražavajući uvjerenje da će novi paket proširenja, nakon odluke Evropske unije o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, predstavljati novi značajan podstrek za ubrzanje evropskog puta cijele regije.

- Više nego ikada ranije građanima Bosne i Hercegovine je potreban konkretan pokazatelj evropske perspektive, a to je kandidatski status. Naš krajnji cilj je članstvo u Evropskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Evropska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Evropskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama - podvukao je.

Nužnim je nazvao da bh. institucije udvostruče napore na implementaciji ključnih prioriteta, napominjući da neki od ključnih prioriteta zahtijevaju sveobuhvatno razmatranje i šire diskusije kako bi se moglo doći do mogućeg dogovora o načinu na koji bi se pristupilo njihovoj implementaciji.

S tim u vezi, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je pokrenulo proces realizacije 14 ključnih prioriteta, uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe, te zadužilo predsjedavajućeg Vijeća ministara da inicira proces izrade Akcionog plana za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, sa jasno definiranim rokovima, nadležnostima i indikatorima.

- Koristim ovu priliku da još jednom naglasim da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji strateški prioritet BiH. Naravno, BiH je u potpunosti svjesna da brzina našeg evropskog puta zavisi prvenstveno od nas samih, odnosno od toga koliko efikasno ćemo uspjeti da ispunimo potrebne uvjete i transformiramo naše društvo u skladu sa standardima EU - stava je Džaferović.

Govoreći o regionalnoj saradnji kazao je da ona na zapadnom Balkanu predstavlja integralni dio evropskog puta cijele regije, povezani zajedničkim strateškim ciljem - članstvu u Evropskoj uniji - zemlje regije su upućene jedna na drugu.

Dobra regionalna saradnja je i najbolji način da svi mi u regiji pokažemo na konkretan način našu spremnost za poštovanje i primjenu standarda i principa na kojima počiva Evropska unija, kaže Džaferović, ocjenjući da put prema Briselu na prvom mjestu prolazi preko regionalne saradnje.

- Potreba za daljim intenziviranjem regionalne saradnje u predstojećem periodu ekonomskog oporavka će biti još izraženija, kroz definiranje i realizaciju velikih zajedničkih projekata, kao najboljeg načina za oživljavanje naših ekonomija - stava je.

Na kraju obraćanja učesnicima samita predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je  uvjerenje da ćemo iz ove krize izaći još jači i ujedinjeniji, a BiH izuzetno cijeni što u ovim teškim trenucima može da računa na snažnu podršku EU i zemalja članica kao strateških partnera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo