Najave     | 06.05.2020. 10:52 |

Obilježavanje 'Dana džamija' sutra u banjalučkoj Ferhadiji

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6. maja (FENA) – U banjalučkoj Ferhadija džamiji bit će obilježen 7. maj - Dan džamija, u znak sjećanja na tu i sve porušene džamije tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. 

- Ove godine taj datum bit će obilježen uz poštovane mjera socijalne distance i druge preporuke zaštite u vrijeme epidemije virusa korona - potvrdio je Feni glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Adnan ef. Jusić.

- Za sutra je planiran kratki program, prilagođen mjerama u vrijeme pandemije koronavirusa, bit će promovisan kratki  film o banjalučkim džamijama i planirano je obraćanje muftije banjalučkog Nusreta-ef. Abdibegovića – rekao je Jusić.

Na području koje obuhvata Muftijstvo banjalučko, od 89 džamija porušenih tokom proteklog rata, njih 83 su obnovljene, a šest je u fazi obnove.

Od 11 srušenih mesdžida, pet je obnovljeno, tri su preuređena u džamije, dva su u izgradnji, a jedan čeka na obnovu. Od 20 porušenih turbeta većina ih je obnovljena, a ostala, kao i banjalučka Sahat kula, čekaju obnovu.

Banjalučko muftijstvo obuhvata medžlise Islamske zajednice: Banja Luka, Bosanski Brod, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Derventa, Ključ, Kobaš, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad i Prnjavor.

Obilježavanjem džamija i džemata želi se podsjeti na vjersku i kulturološku vrijednost tih objekata, a posebno onih koji su pod zaštitom i predstavljaju kulturnu i historijsku važnost.

Dan džamija u Bosni i Hercegovini zvanično se obilježava na dan kada je 1993.godine do temelja srušena Ferhadija džamija u Banjoj Luci.

Šezdesetjednogodišnji Cazinjanina Murat Badić teško je povrijeđen u neredima srpskih ekstremista tokom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, 7. maja 2001. godine. Od posljedica teških povreda preminuo je 26. maja 2001. godine.

Nakon godina obnove, Ferhadija je zvanično otvorena 7. maja 2016.godine.

U BiH postoji 2.834 objekta u okviru Islamske zajednice, od kojih je 1.918 džamija i 916 mesdžida.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obrušila se fasada sa zgrade u sarajevskoj ulici Ferhadija, povrijeđena žena

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo