Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 20:04 |

Solak: Nabavka sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje naša zakonska obaveza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zahvalan je stanovništvu koje je, u ovim vanrednim okolnostima i nimalo jednostavnim vremenima za sve nas, odgovorno prema sebi i svojim najbližima. Jako je bitno, naglašava, da u svojoj lokalnoj zajednici poštuju mjere koje su donesene.

-Kao rezultat mjera koje je donio naš Federalni štab civilne zaštite već nekoliko dana bilježimo pad broja novooboljelih. Jučer smo imali prvi dan, nakon početka prirodne nesreće izazvane pandemijom korona virusa, dan bez ijednog novozaraženog građanina - navodi.

Kako podsjeća virus je podjednako pogodio cijeli svijet. Ono što je također zajedničko svim državama koje se bore s pandemijom je činjenica da je ovaj virus bio potpuna nepoznanica za sve nas. 

- Nema države na svijetu koja je “spremna” dočekala pandemiju. Ni mi nismo izuzetak. Ipak, želim iskoristiti priliku da podsjetim sve vas da je, zahvaljujući sveobuhvatnim pravovremenim mjerama i danonoćim timskim radom organa Federacije BiH, danas situacija sa kontrolom širenja virusa znatno bolja.

Kao što i sami znate na početku ove krize bili smo suočeni sa brojnim izazovima. Na prvom mjestu ukupna neopremljenost naših zdravstvenih i drugih ustanova, opremom potrebnom za sprječavanje širenja, ali i medicinski tretman zaraženih. Cijela javnost u FBiH je svakodnevno izražavala zabrinutost, a mi smo osjećali odgovornost da čim prije obezbijedimo potrebnu opremu. Ujedno, cijeli svijet je bio u istoj potrebi te je naša država na listi prioriteta za isporučenje potrebne opreme bila dosta nisko pozicionirana.

S tim u vezi Federalna uprava civilne zaštite, kojom rukovodim, je u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sistema koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.

Federalna uprava civilne zaštite je, u skladu sa naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je naša zakonska nadležnost i obaveza - naglasio je Solak u saopćenju za javnost. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo